TV der bevæger dig

Alle læger lukker på tirsdag

Praktisk talt alle praktiserende læger holder lukket på tirsdag. Her samles 3600 praktiserende læger og deres klinik-personale til stormøde i Odense.

Læge med patient. Bare ikke på tirsdag. Da er de allesammen til møde.

PLO's medlemmer samles i Odense - efter fem regionale møder - for at gøre status over, hvordan man vil stille sig, efter at regeringen greb ind i konflikten mellem lægerne og deres arbejdsgiver, Danske Regioner.

Ni ud af ti læger ventes at deltage i mødet på tirsdag. Der er i de enkelte kommuner oprettet et nødberedskab, hvor akut syge kan henvende sig. Nødberedskaberne vil fungere på samme måde som lægevagten gør uden for åbningstiderne i dag.

Nødberedskab

- Vi sikrer, at der er et nødberedskab i overensstemmelse med vores aftale med regionerne. Det vil sige, at dem, der ringer til egen læge, vil få at vide, hvilken læge de i stedet skal henvende sig til, hvis der er tale om akut sygdom, siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern.

Der ventes mellem 6000 og 7000 til mødet i Odense.

Ydernumre

De praktiserende læger skal på mødet tage stilling til, om de skal gøre alvor af deres trussel om at deponere ydernumrene hos regionerne. Regionerne har erklæret, at de ikke vil refundere de udgifter, som skatteborgerne derefter får til at gå til læge. En konsultation hos lægen ventes fra 1. september at koste fra 200 kr. og opefter.

Regeringen har forberedt et lovindgreb, som skal forlænge overenskomsten mellem lægerne og regionerne med et år. Men de vil lægerne aktion spænde ben for...

Regeringens lovindgreb læner sig op af regionernes krav til en ny overenskomst med lægerne, mener PLO, og fratager dermed lægerne en række grundlæggende rettigheder i driften af deres praksisser.

Derfor opfordrer PLO sine medlemmer til at aflevere deres såkaldte ydernumre til regionerne. Det vil blandt andet betyde, at danskerne skal til at betale for lægehjælp.

Og det drastiske skridt er der tilsyneladende stor opbakning til blandt lægerne, fortæller Henrik Dibbern:

- Vi har ikke noget totalt overblik, men vi har fået så mange tilbagemeldinger, at jeg er sikker på, at vi taler langt over 90 procent af lægerne, som bakker op om vores opfordring.

- Vi er nødt til at sige fra over for et lovindgreb, som forhindrer os i at levere ordentlig lægehjælp til vores patienter.