TV der bevæger dig

Antallet af drukneulykker fordoblet på et år

Mens antallet af drukneulykker falder på landsplan, så steg de i Syd- og Sønderjylland fra fem i 2012 til elleve i 2013.

04:47

Arkivfoto

1 af 2

Med 11 drukneulykker i 2013 er Syd- og Sønderjylland det sted i Danmark, hvor flest druknede forrige år. Det viser tal som TrygFonden netop har offentliggjort.

Det gik ellers lige så godt med at få reduceret antallet af drukneulykker. Fra 2010 til 2011 faldt tallet fra 9 til 5. Og i 2012 lå tallet igen lavt på 5. Men i 2013 druknede altså 11 personer i Syd- og Sønderjylland. Mere end dobbelt så mange som året før.

- Vi må bare opfordre folk til at følge de fem baderåd, når man skal ud at bade, siger Rene Højer fra TrygFonden til TV Syd.

Og selvom det kan være fristende at sidde og drikke kold hvidvin på havnen om sommeren, så anbefaler Rene Højer også, at man ikke færdes på havnene, når man har drukket.

- Vi kan se, at på landsplan er alkohol involveret 8 ud af 10 drukneulykker i havnene. Så hvis man skal sove på sin båd, så skal man ikke holde for meget fest, siger Rene Højer til TV Syd.

Udviklingen i drukneulykker i Syd- og Sønderjylland 2007-2013.

Se udviklingen over de seneste år i grafen herunder:

 

De fem baderåd

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens
retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid
strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet
med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

 

Mest sete på tvsyd.dk