TV der bevæger dig

Antallet af ledige falder langsomt

Antallet af ledige falder fortsat. Men der vil gå et par år, inden ledighedskurven knækker, spår økonomer.

Det kniber med at få gang i job-opsvinget.

Antallet af ledige ligger på seks procent i februar, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er et fald på 500 fra januar til februar. Nu er 158.400 uden job.

I Region Syddanmark var ledigheden på 6,1 mod 6,2 procent måneden før.

Ledigheden er størst på Fyn, mens flere af de Syd- og Sønderjyske kommuner ligger i bund.

Det gælder Hedensted med en ledighed på fire procent. Billund og Varde ligger på 4,1 procent.

Tallene viser, at udviklingen mod færre ledige går langsomt.

- Ledigheden er nu faldet med godt 5.000 personer over de seneste fire måneder. Det til trods for, at BNP-faldt med hele 0,9 procent i 4. kvartal 2012, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit, og fortsætter.

- Der endnu ikke er afgørende tegn på, at økonomien for alvor er kommet op i gear her i starten af året. Væksten er således fortsat langt under de niveauer, der normalt er tilstrækkelige til at sikre en stabil udvikling i såvel beskæftigelsen som ledigheden.

Stærkt glædeligt

Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank, kalder det "stærkt glædeligt", at ledigheden faldt i februar. Han havde forventet en stigning på 1.000 personer i lyset af det kraftige fald på 3.100 personer i januar.

- Men det stabile ledighedsniveau har dog desværre ikke været udtryk for et stabilt arbejdsmarked. Beskæftigelsen er fortsat med at falde, noterer han.

Baggrunden for at ledigheden ikke er steget, er derfor primært, at arbejdsstyrken i stedet er skrumpet, siger han.

Steen Bocian forventer, at man sandsynligvis skal frem til 2014 eller 2015, før ledighedspilen reelt vil vende nedad.

Tore Stramer fra Nykredit påpeger, at man skal holde fast i, at ledigheden generelt tegner et for lyst billede af arbejdsmarkedets nuværende sundhedstilstand.

- Der har for eksempel været en markant trafik af personer fra beskæftigelse til uddannelsessystemet over de seneste år, hvilket har bidraget til at holde ledigheden nede, lyder det fra ham.

Mest sete på tvsyd.dk