Askesky gør comeback

I løbet af tirsdag vil dansk luftrum igen få besøg af askeskyen fra den islandske vulkan. Men denne gang formentlig i en tyndere udgave, siger Flyvemeteorolog.

Askeskyen ligger i øjeblikket ind over Syd- og Centraleuropa. De allerstørste koncentrationer af aske ligger dog stadigvæk over Atlanterhavet, men i løbet af tirsdag vil også dansk luftrum få besøg af asken igen.
 
Men denne gang kommer askeskyen formentlig tilbage i en tyndere udgave end sidst.
 
- Med stor sandsynlighed vil asken komme i små koncentrationer. Jeg tvivler på, at man vil lukke luftrummet, men der kan sagtens komme nogle restriktioner for flyselskaberne, siger flyvemeteorolog Ole Kristensen, DMI.

To niveauer af aske

Flyselskaberne har to askeniveauer at forholde sig til. Hvor "Zone 1" betyder totalt flyveforbud, er "Zone 2" betegnelsen for den lave koncentration af aske, der giver tilladelse til flyvning med særlige restriktioner.
 
- Som det ser ud nu, ser der ud til at blive zone 2-forhold i Danmark, i hvert fald indledningsvis, siger kommunikationschef Thorbjørn Ancker fra Statens Luftfartsvæsen (SLV).
 
I løbet af denne uge skal op mod 150.000 danskere rejse ud og ind af landet, og selvom der er ikke er problemer i dansk luftrum, vil mange blive berørt af askeskyens hærgen i andre lande.
 
- Selvom det danske luftrum er åbnet, så afhænger det jo også af, hvilken destination man har. Det bedste råd til flypassagererne er at følge med i medierne og i sit luftfartsselskab, siger Thorbjørn Ancker.

Allerede et problem sydpå

Askeskyen har for længst gjort sit comeback i den sydlige del af Europa.
 
- Den største koncentration af aske befinder sig for tiden nede over det sydlige Spanien og Portugal, og jeg kan umiddelbart ikke se en ende på det, idet der stadig er meget aske over Atlanten, siger Ole Kristensen.
 
Flyvemeteorologen understreger samtidig, at det kun er foreløbige prognoser.
 
- Hvis vulkanen igen ændrer sig, som den gjorde i sidste uge, ja, så kommer det igen til at se anderledes ud, understreger Ole Kristensen.
 
Frem til og med onsdag vil det også kunne give problemer nede omkring Middelhavet, specielt i det sydlige Frankrig, hvor en del danskere har planlagt at holde Kristi himmelfartsferie.