Askeskyen blæser væk

Flyvningen i det danske luftrum ser ud til at kunne gives helt fri i løbet af lørdag. Askeskyen fra Island er ved at trække nordover.

Der er udsigt til, at flyvningen i det danske luftrum kan gives helt fri i løbet af lørdag, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Askestrømmen er på vej nordpå og uden om Danmark og vil efterhånden falde helt bort. Danmark vil være fri for aske først på aftenen, skønner vagthavende hos DMI, Klaus Larsen.

Danmark er i øjeblikket omfattet af en såkaldt zone 2-bestemmelse, der indebærer kontrol med flyvning, fordi der kan forekomme lettere koncentrationer af aske i luften.

Zone 2-bestemmelsen har tvunget SAS til at aflyse syv afgange fra morgenstunden fredag, fordi alle selskabets fly ikke var blev godkendt til zone 2-flyvninger.

Mens asketågerne nu ser ud til at lette fra Danmark, betyder ændringen af vindretning til gengæld, at Islands største lufthavn Keflavik bliver ramt.

Lufthavnen i Reykjavik har ellers været åben hele tiden, fordi vinden blæste asken fra vulkanen Eyjafjallajökull sydover.