Bilforhandlere frygter grænseoverskridende kriminalitet

To lokale bilforhandlere er så plaget af indbrud i deres biler, at de håber på et ja den 3. december, så poltiet kan samarbejde over grænser.

Arne Fjord-Frandsen står og kigger ned i et hul i rattet på bilen, hvor flere ledninger stikker ud. Der burde sidde en airbag, men den 31. oktober brød ukendte tyve ind i fire biler i Fjord-Frandsen Biler i Haderslev, som Arne Fjord-Frandsen er indehaver af. Tyvene går efter airbags – eksempelvis dem der sidder i rattet.

- Det er en grim følelse hver eneste gang, man bliver berørt af de her indbrud. Man er magtesløs, for hvad skal man gøre?, spørger Arne Fjord-Frandsen. 

Her bryder tyvene ind og stjæler airbags i bilerne.

Arne Fjord-Frandsen har været ramt af otte indbrud over de seneste tre år, og tyverierne har kostet ham omkring en halv million kroner.

- Det er ikke danskere, der laver den her kriminalitet. Varerne er ikke omsættelige i Danmark, så det er grænseoverskridende kriminalitet. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, siger Arne Fjord-Frandsen til TV SYD.

Overvågning, hegn og lys udenfor har ikke hjulpet på tyverierne, så Arne Fjord-Frandsen venter bare på, hvornår tyvene igen slår til. Han har derfor tænkt sig at stemme ja ved folkeafstemningen den 3. december, da han mener, det kan være med til at sikre ham mod tyverier.

- Et samarbejde mellem politiet i de forskellige lande, kan jeg da kun bifalde. Det er et europæisk problem, som kan løses med et samarbejde mellem politiet på tværs af grænserne, mener han.

Flere kan genkende problemet

Og man skal ikke ret langt for at finde en bilforhandler, som er enig med ham. Ved Bil & Co. i blandt andet Haderslev har man nemlig også været plaget af tyverier. I de fire afdelinger er der blevet stjålet for over to millioner kroner over de sidste tre år. Her har man investeret en halv million kroner i el-hegn, men heller ikke det har kunnet forhindre tyverierne.

- Om de lander med en helikopter, eller hvad de finder på - hvis de vil ind, så kommer de ind, fortæller Allan Klink Petersen fra Bil & Co. og giver sin mening om den kommende folkeafstemning:

- Det vil være en katastrofe, hvis vi ikke længere kan have et politimæssigt samarbejde på tværs af grænserne, mener Allan Klink Petersen.

Og den holdning bakker Autobranchen Danmark, der er brancheorganisationen for bilforhandlere og bilværksteder, op om.

- Vi kan kun anbefale et samarbejde for politiet omkring til den grænseoverskridende kriminalitet, som for eksempel tyveri af airbags, siger formanden Hans-Jørgen Skovby Jørgensen til TV SYD.

Allan Klink viser en bil efter indbrudstyve er brudt ind i den.