Bliv klog på julen

Hvor kommer snapsen fra, er det en klementin eller mandarin, og hvor længe varer julen? Når snakken går rundt om julebordet, så er det godt at have styr på sin juleviden.

Når vi skal bruge timevis rundt om bordet med familien i juledagene, så kan diskussionen godt lande på de samme klassiske juleemner, som kun kommer frem i december og hurtigt bliver glemt igen.

Derfor har vi samlet nogle af de gode gamle diskussionsemner, så du kan brillere ved julebordet.

 

 
 

Hvordan er det med juletræet?

Juletræet er en tysk tradition, og efter sagnet var det Martin Luther, der i 1536 fik idéen om at tage et træ med ind i stuen, og pynte det med levende lys. Det første danske juletræ kom i 1808 på det sjællandske gods Holsteinborg, men juletræet blev først almindeligt i de danske hjem fra starten af 1900-tallet.

I Danmark har man efter den slesvigske krig og slaget ved Dybbøl i 1864 haft tradition for at pynte juletræer med nationale og militære symboler som flag, trommer og trompeter. Det samme gjorde man under den tyske besættelse.

 

 
 

Er det en klementin eller mandarin

Mandarinen kan spores flere tusinde år tilbage til Kina. Den kan kendes på dens tykke skræl, og den har typisk flere kerner end en klementin.

Klementinen er en sort af mandarin, og har sit navn efter den franske præst Clement Rodier, der podede et mandarintræ i Algeriet og fik skabt den nye sort, der er sødere, har tyndere skræl og færre kerner.

 

 
 

 

Hvor længe varer julen?

Den kristne jul varer i 12 dage - fra juledag til helligtrekonger den 6. januar. I Grønland ser tingene anderledes ud. Der fejres jul den 7. januar, og gaverne åbnes nytårsaften.

 

 
 

 

 

 

Hvor kommer snaps og brændevin fra?

Snaps er et tysk ord for en nordeuropæisk brændevin, og man ved, at danskerne har lavet snaps siden før 1500-tallet. Traditionelt er snaps lavet på kartofler og korn med forskellige urter og kaldes også akvavit efter det latinske aqua vitae, ’livets vand’.

 

 
 

 

Hvor kommer julebukken fra?

Julebukken er i dag en fredelig stråbuk med bånd, men for 300 år siden var julebukken en person, der klædte sig ud med strå og halm og braste ind til julefesterne i byen og på gårdene. Her råbte bukken sjofle ord, væltede møbler og gav børnene gaver. Bukken blev belønnet med æbleskiver og nødder.

 

 
 

 

Hvad spiser danskerne juleaften?

Kilde: Analysebureauet Wilke