Borgmester glad for fornemt besøg

Den amerikanske ambassadør besøger Fredericia.

Den amerikanske ambassadør Laurie S. Fulton deltager i Fredericias historiske 6. Juli-Dage

- Det er selvfølgelig altid en ære at have den amerikanske ambassadør på sin gæsteliste og ikke mindst som deltager i, hvad der vel nok kan kaldes kronjuvelen i 6. Juli-Dagene, nemlig processionen gennem byen, siger borgmester Thomas Banke.

- Fredericia er en smuk by med en enestående historie. Jeg ser meget frem til at besøge den og deltage i fejringen af denne vigtige mærkedag, siger ambassadør Laurie S. Fulton.

Hvert år siden 1849 har Fredericia markeret den 6. juli, fordi den er årsdagen for det sejrrige og dristige udfald mod fjenden ? de slesvig-holstenske styrker ? som i flere måneder havde belejret byen den sommer i 1849 under Treårskrigen.

Treårskrigen var i realiteten en borgerkrig, hvor løsrivelsesbevægelse i hertugdømmerne Slesvig og Holsten krævede Slesvig op til Kongeåen og Holsten løsrevet fra det danske monarki og tilsluttet det tyske forbund af delstater.

Slaget er blandt andet kendt for historien om, hvordan gaderne i den belejrede by blev bestrøet med hø, så fjenden ikke kunne høre fodtrin og hestehove på brostenene og dermed anslå, hvor mange danske soldater, der var sejlet over fra Fyn og smuglet ind i byen.

Tidligt om morgenen den 6. juli strømmede de danske soldater ud fra fæstningen bag voldene og angreb de slesvig-holstenske belejrere.
Tabene var store, men fjenden blev drevet på flugt, hvilket var med til at vende krigslykken for Danmark, og derfor er 6. juli både en mindedag for de døde og en festdag for sejren.