Bure er det mindst onde for hønsene

Tre gange så mange fritgående høns dør i utide eller blive syge i forhold til burhøns. Derfor forstår professor i dyreetik ikke, at bur-æg skal ud.

Professor i bioetik,  Peter Sandøe, Københavns Universitet, mener ikke, at vi skal tilbage til de gamle burhørs.

- De nye, berigede bure er det mindst onde for hønsene. Økologiske høns og fritgående høns hakker hinanden ihjel – og det er ikke nogen rar død. Og talmæssigt dør tre gange så mange høns i forhold til burhønsene.

- Når man ser på, hvordan burhøner har det og sammenligner med de andre, frilandshøner og skrabehøner,  så siger alt, hvad vi ved og hvad vi kan måle, så har burhønerne det ikke så slemt. På nogle meget klare parametre, så har det det meget bedre. De har mindre stress, de har mindre fjerpilning, og mindre kannibalisme. Og slutresultatet er, at der er tre gange så mange, der dør i utide de andre systemer, siger professoren i TV SYD.

- I den sammenhæng kan det virke lidt mærkeligt, at man svinger fanen og siger, at nu vil vi gøre noget for dyrevelfærden! Men det handler jo mere om at gøre noget for sin samvittighed og noget med symbolværdi.

Peter Sandø er ked af, at supermarkederne vil udelukke  buræg.

- Jeg synes det er en dum udvikling.

Han finder det mærkeligt, at supermarkederne straffer ægproducenterne, som har investeret mange penge i deres anlæg, for at de gør det bedre end de andre, men så ”kan vi have det godt med vores samvittghed.

Han bebrejder de store kæder for at lefle for forbrugerne.

- Det er noget underligt forkvaklet form for noget internet-moral siger Peter Sandøe til TV SYD.

TV SYD lavede en hurtig rundspørge i dag. Og den viste, at forbrugerne er i tvivl. Pris kontra dyrevelfrd.