Butiksdøden hærger

Inden udgangen af året vil finanskrisen have lukket hver 10. butik i detailhandlen, vurderer Danmarks Handelsstandsforeninger.

Rundt om i landets handelsgader og shoppingcentre står mange butikslokaler tomme, og der kommer endnu flere af de kridtede ruder, lyder prognosen ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er en kombination af trange kreditvilkår hos bankerne og et humørsygt forbrug, som rammer især mange små butikker i udkantsområderne.

- Det er mange. Man skal se det i forhold til, hvor afgangen foregår: Uden for storbyområderne og uden for centrene. De mindre butikscentre, udkantsområder og forstadsområder bliver ramt, siger Bent Aarrebo Pedersen, der som formand for Danmarks Handelsstandsforeninger repræsenterer butikker i mindre byer.

Rammer udkantområder

Han læner sig op ad tal fra Post Danmark, der viser at antallet af butikker i løbet af 2008 og 2009 faldt med knap 7 procent. Bent Aarrebo Pedersen vurderer, at finanskrisen vil have lukket hver 10. butik i detailhandlen inden udgangen af i år.

Brancheforeningen Dansk Detailhandel er enig i vurderingen af, at det især rammer udkantsområderne.

- Der har i mange år været en tendens til, at salget af specialvarer samler sig i større byer. Finanskrisen har accelereret den udvikling, siger direktør Jens Birkeholm fra Dansk Detail til Jyllands-Posten.

Han tilføjer, at det kan være svært at se ud fra Post Danmarks tal, hvad der får butikkerne til at lukke. En del indehavere kan være gået på pension, mens andre rent faktisk er ramt af kreditklemmen.