Byggepladser er livsfarlige

Arbejdstilsynet kontrollerede i dag sikkerheden på 195 byggepladser og mødte sjusk med sikkerheden på de 105.

Aktionen omfattede hele landet.

Arbejdet blev stoppet på 105 byggepladser, efter at Arbejdstilsynet havde været på besøg torsdag.

På flere byggepladser sløsede man så meget med sikkerheden, at byggearbejdernes liv reelt var i fare.

I langt de fleste tilfælde var der fare for nedstyrtning og sammenstyrtning ved udgravninger, der ikke var stabiliseret godt nok, så jorden kan styrte sammen om folk nede i udgravningen.

Men mange steder bar de ansatte også rundt på alt for tunge ting som for eksempel vinduer, der vejer over 50 kilo.

Ved dagens aktion besøgte Arbejdstilsynet i alt 195 byggepladser over hele landet. På 90 af byggepladserne var tingene i orden, mens der blev givet 150 strakspåbud eller forbud på 105 steder.

Det bliver ikke bedre

 - Billedet ligner billedet fra tidligere aktioner. Derfor er det også vigtigt, at vi fortsat holder fokus på sikkerheden. Arbejdet udføres ofte i højden, så det er farligt arbejde, siger kontorchef i Arbejdstilsynet Sonja Ploug Jensen.

Ved aktionen torsdag havde Arbejdstilsynet desuden et vågent øje på den udenlandske arbejdskraft, som skal overholde samme sikkerhedskrav som danskerne.

I 2009 blev der anmeldt i alt 4.672 ulykker i bygge- og anlægsbranchen. Ni mennesker mistede livet som følge af en arbejdsulykke.

Dansk Byggeri siger, at det ser ud til, at sikkerheden bliver ofret i håndværksmestrenes kamp for at vinde ordre.

- Vi ærgrer os over, at antallet af strakspåbud også denne gang er for højt. Vi ser desværre, at der er en tendens til, at sikkerhed opfattes som en ekstra udgift, som man kan skrue op eller ned for, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri og fortsætter:

- Nogle kunder ser ofte kun på den pris, de selv skal betale for arbejdet, og ikke på den pris, som den udførende risikerer at skulle betale i form af slid på kroppen eller dét, der er værre. Det er vigtigt at huske på, at når vi er på byggepladser, så kan selv en lille sikkerhedsbrist føre til en alvorlig ulykke.