TV der bevæger dig

Carl Holst: Betaling for at gå til læge

Regionsformand Carl Holst (V) mener, at der bør indføres brugerbetaling for at gå til lægen. Danmark er et af de få lande i Europa, hvor det er gratis at gå til læge.

Arkivfoto

Venstre-manden kom med synspunktet i Debatten på DR2.

- Vi kommer til at snakke brugerbetaling, også ved den praktiserende læge. Danmark er et af de få lande i Europa, der ikke har brugerbetaling ved praktiserende læge. Til gengæld har vi verdens højeste brugerbetaling på tandlægebesøg. Det hænger ikke sammen, sagde Carl Holst.

Et af de store tabuer

Brugerbetaling for at gå til læge har i mange år været et af de store tabuer i dansk sundhedspolitik. Det har længe været konservativ politik, at man burde indføre en form for brugerbetaling på lægebesøg, mens Venstre har været imod.

- Brugerbetaling kan være adfærdsregulerende. Kan man undgå, at folk udebliver, og kan man undgå at folk kommer unødvendigt? Derfor taler man i udlandet om et sted mellem 75 og 150 kroner, siger Carl Holst.

Radikale: Dårlig ide

Men det mener De Radikale er en dårlig idé.

- Jeg tror man skal være meget varsom med, hvor man bruger brugerbetaling i sundhedssystemet. Fordi nogle steder som f.eks. den praktiserende læge fungerer jo som gatekeeper til resten af sundhedssystemet, svarede partiets sundhedsordfører, Camilla Hersom i Debatten.