TV der bevæger dig

Dansk cigaret-afgift kan ikke ses på grænsehandel

I 2012 blev afgifterne på cigaretter sat op. Men det har ikke givet en stor stigning i antallet af cigaretter, som bliver solgt syd for grænsen. Det viser ny rapport.

Der er ikke solgt betydeligt flere cigaretter i udlandet, selvom afgifterne herhjemme er sat op. Det viser ny rapport. Foto: colourbox.com

Afgifterne på cigaretter er sat op de senere år med henblik på at understøtte folkesundheden. Den seneste forhøjelse af cigaretafgifterne, som blev gennemført i 2012, har tilsyneladende ikke ført til en stigning i antallet af cigaretter, der bliver solgt syd for grænsen. Det skriver Skatteministeriet i en ny grænsehandelsrapport.

De nævner, at det bl.a. kan hænge sammen med et generelt lavere cigaretforbrug i Danmark, og at priserne på cigaretter også er steget i andre lande.

Grænsehandel med nydelsesmidler udgør omkring 40 pct. af den samlede grænsehandel.

De resterende 60 procent er især tøj og serviceydelser, som for eksempel tandlægebesøg og bilreparationer, samt kosmetik og parfume. Tøj blev grænsehandlet for 1,8 mia. kr. i 2013, og er den absolut største enkeltkategori.

De nydelsesmidler, som danskerne især køber på den anden side af landegrænsen, er vin, øl, sodavand, cigaretter samt chokolade og slik. Det er især chokolade og slik, der er blevet købt mere af i udlandet. I 2012 steg afgiften på fx sodavand i Danmark. Men den blev allerede i 2013 sat ned igen for at blive helt afskaffet i 2014.