TV der bevæger dig

Danske butikker tjener for meget

Danskerne betaler meget mere for dagligvarer end tyskerne. Det skyldes, at danske butikker tager for høje avancer, mener direktør fra Grænseguiden.

05:36

Allan Filbert tjekker priser i tysk butik.

Allan Filbert, Grænseguiden: Skræmmende galt.

"Vi har vandvittige priser" lover skærmen. I hvert tilfælde er de mindst syv procent lavere end i Danmark - renset for moms og afgifter.

Kattemaden - og alle andre varer - er billigere syd for grænsen.

1 af 5

Konkurrencestyrelsen fastslår, at en vare, der købes i Danmark, er mindst 7 pct. dyrere end samme vare i en tysk butik. Priserne er renset for alle skatter, moms og afgifter.

Ingen konkurrence

Allan Filbert, som har arbejdet med grænsehandel i 20 år, afviser, at prisforskellen skyldes gentagne afgiftsforhøjelser:

- Problemet er, at der ikke bliver slåsset nok i Danmark. Der er ingen konkurrence, og der er ingen, der gør noget for at få det optimeret, siger han til TV SYD.

Skræmmende galt..!

Selv om de danske varer bliver renset for afgifter og moms, så er priserne stadig langt højere end i Tyskland. Og det gælder ikke kun varerne i grænsebutikkerne.

- Og det viser - efter at priserne er renset for afgifter - at der er noget skræmmende galt her. Det kan ikke forklares med afgifter alene, fordi når afgifter kun udgør en fjerdedel af prisforskellen, så er det de sidste tre fjerdedele, vi skal have undersøgt. Hvorfor er der så stor forskel? spørger Allan Filbert.

Dansk Erhverv: Sludder

Analysechef Geert Laier Christensen fra Dansk Erhverv vil ikke anfægte tallene fra Konkurrencestyrelsens undersøgelse, som er udgive i sidste måned.

- Men jeg kan ikke genkende Allan Filberts udregninger, eller forstå hans tal, siger han til TV SYD.

Analysechefen mener, at prisforskellen på mindst 7 pct. bl.a. skyldes skjulte afgifter, f.eks. energiafgifter, som pålægges vareren undervejs til forbrugerne. Det er også dyrere at leje lokaler i Danmark og personaleomkostningerne er større. Han afviser Allan Filberts påstand om, at butikkerne tjener for meget på varerne i Danmark som "sludder".