Dårlig nyhed: Fotovogne får nyt udstyr

Dårlig nyhed for fartglade bilister: Politiets fotovogne får mere moderne udstyr, så færre slipper for fartbøde på grund af at billedet har været for dårligt, når de er blevet blitzet.

I syd- og Sønderjyllands Politikreds er fire ug af ti sager blevet henlagt, fordi politiet ikke kan bevise, hvem der har kørt bilen, som er blevet målt til at køre for stærkt.

Gammeldags film

- Det er sket, at vi er kommet hjem med en rulle film med 40-50 optagelser, hvor ikke en eneste har kunnet bruges, fortæller politiassistent Jørgen Duus til TV SYD.

Politiets fotovogn har i alle årene brugt kameraer med sort/hvid -film på gammeldags celluid. Den såkaldte HP4-film er efterhånden blevet uhyre svær at skaffe, men politiet har holdt fast i den af hensyn til beviset. Den gammeldags film kan nemlig ikke manipuleres på en computer.

Kan ikke manipuleres

I dag kan moderne digital kameraer også brugs som bevis. De kan forsyne alle fotos med et "vandmærke", som registrerer, hvis nogen forsøger at manipulere med data.

Inden årets udgang

Og inden årets udgang har alle politiets fotovogne udstyret med digitalt fotoudstyr. Et EU-udbud er netop afsluttet, og om kort tid beslutter Rigspolitiet sig for hvilket udstyr, der skal købes.

Jørgen Duus, som seerne måske husker fra serien Videopolitiet på TV SYD, glæder sig til det nye udstyr.

- Det er frustrerende, at så mange billeder kasseres. Ofte går der 10-12 dage, før betjenten i fotovognen ser film-strimlen. Med digitalt udstyr kan vi se billedet med det sammen og korrigere, hvis kameraet er indstillet forkert.

40 pct. slipper

De tre fotovogne i Syd- og Sønderjylland har i årets fem første måneder blitzet 7.183 gange. Men kun 4255 bilister fik en bøde. 40 pct. slap altså for påtale, fordi billederne ikke var gode nok.

- I enkelte tilfælde er vihelt oppe på en spildprocent på 50, siger Jørgen Duus.

På landsplan var "henlæggelsesprocenten", som den kaldes, 28,6. Den har svinget mellem 24,6 pct. og 34,6 pct., siden fotovognene kom på gaden i 2003, oplyser Carsten Andersen fra Rigspolitiets færdselssektion i København.

200 mio. kr.

Politiet har 26 ATK-biler i hele landet. Der udskrives årligt ca. 235.000 bøder på ialt ca. 200 millioner kroner.