De danske søer er foran

Alle søer i EU skal gå frit under drægtighedsperioden fra 2013 - men det har 68 % af danske landmænd allerede forberedt sig på nu.

Drægtige søer skal per 2013 kunne gå frit, det er netop besluttet i EU. Men den beslutning er de fleste danske svineproducenter allerede kommet i forkøbet, da Danmark allerede i 1998 vedtog, at danske søer skulle kunne gå frit under drægtighedsperioderne fra 2013. Det skriver Landbrug og Fødevarers netpublikation FoodCulture.dk i dag. Derfor har 68 % af de danske landmænd allerede nu taget de forholdsregler, der er nødvendige for at slippe søerne fri.

Fordel for danskerne

De forberedelser, de danske landmænd har gjort sig, kan blive en stor fordel, vurderer EU-jurist i Landbrug og Fødevarer, Niels Juul overfor FoodCulture.dk:

- Mellemeuropa er ikke nær så langt som det nordlige Europa, og i Sydeuropa er man stort set slet ikke kommet i gang. Østeuropa er et kapitel for sig, fordi svineproduktionen i de fleste lande i den region befinder sig på et helt andet stade end resten af Europa, siger han.

Ingen udskydelse

Det kan komme til at betyde en højlydt debat og et stort ønske om udsættelse af datoen for søernes frisættelse. Men det er ikke noget, der huer de danske smågriseproducenter:

- Det ville skabe en helt urimelig konkurrenceforvridning for de danske producenter, hvis datoen blev udskudt, og vi glæder os da også over, at det danske fremsyn vil give en klar konkurrencefordel, fordi produktionen i det øvrige EU vil falde, når producenterne får problemer med at leve op til lovgivningen, siger Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug og Fødevarer, Svineproduktion til FoodCulture.dk