De unge er bedre end mange tror

De unge er no'en værre no'en, er der en del, der siger. Men det er de slet ikke. Nye undersøgelser viser, at de unge gerne vil nå noget her i livet. De vil leve godt og have en uddannelse.

Nye tal fra den såkaldte Profilmodel 2011 viser, at kommunerne i Sydjylland oplever en stigning i andelen af unge, der forventes at opnå mindst en ungdomsuddannelse. Betegnelsen "Profilmodel" er en vurdering af, hvordan det kan gå en årgang unge i de kommende 25 år.

Tallene viser, at tæt på 95 procent af de unge, der afsluttede niende klasse i 2011, vil få sig mindst en ungdomsuddannelse. I 2010 var tallet lavere. Fremgangen vækker glæde hos Troels Ravn, MF (S), ordfører Børn og Undervisning.

Fine tal

-Regeringen har jo en målsætning for, at alle unge mindst skal have en ungdomsuddannelse, og da tallene kom, kiggede jeg på Sydjylland, som generelt klarer sig fint, fortæller Troels Ravn. Det er godt at se, der er tydelige fremskridt. Det vidner om, at der gøres et godt stykke arbejde skolepolitisk i kommunerne, og tallene viser også, at lærerne ude på skolerne gør en god indsats, og elevernes faglige udbytte stiger.

Samtidig er der kommet to rapporter om de unge. De skal give skoler, ungdomsuddannelser, forvaltninger, og politi et bedre billede af, hvem de unge er. På den måde kan der indledes et arbejde på at forebygge, at de unge kommer ud i problemer.

Mindre røg

Unge i syvende, ottende og niende klasse samt på ungdomsuddannelser har svaret på en række personlige spørgsmål om deres sundhed, trivsel og kriminalitet. Undersøgelsen fandt sted i slutningen af 2012, og før det i 2009.

De deltagende kommuner er Skanderborg, Horsens, Hedensted, Billund, Kolding og Fredericia, der dog som den eneste kommune ikke deltog i undersøgelsen i 2009.

- Færre unge ryger dagligt, og de unges alkohol-debut indtræffer senere, end det var tilfældet i 2009. Det er en udvikling, som både forældre og vi som kommune skal hjælpe de unge med at holde fast i, siger Peder Hvejsel, formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Fredericia.

Stoffer

Et andet tema i rapporten omhandler de unges brug af stoffer. Her viser rapporten, at der i Fredericia er en del drenge på 9. årgang, der har prøvet euforiserende stoffer, og en mindre gruppe unge i grundskolen ser ud til at have et bekymrende forbrug af hash.

Det er et område, som skolerne skal være mere opmærksomme på, fordi det i værste fald kan betyde, at den unge ikke kan gennemføre en ungdomsuddannelse, fastslår Peder Hvejsel.

Undersøgelsen peger også på, at mange unge oplever at modtage ubehagelige sms´er som f.eks. trusler om vold.

Farlig kommunikation

- Den megen virtuelle kommunikation er en særlig udfordring for både de unge, forældrene og skolen, fordi konflikter kan udvikle sig med lynets hast og blive helt uoverskuelige for den unge. Det er vigtigt, at skolerne bliver dygtige til at træne de unge i god net-etik og har øjne og ører åbne, når elever ikke møder ind til undervisning, siger Peder Hvejsel.

Det er planen, at undersøgelsen gentages i de seks kommuner igen om tre år.

Se også reportagen i TV Syd klokken 19:30, og følg debatten på Facebook.

Læs hele rapporten her.