Den kommunale livrem strammer

Besparelserne kommer til at gøre ondt, forudser kommunernes formand Jan Trøjborg, der også er socialdemokratisk borgmester i Horsens.

Livremmen bliver spændt voldsomt ind i 2011. Hele 84 kommuner budgetterer med lavere serviceudgifter end i deres regnskab for 2009. Det viser en gennemgang af kommunernes budgetter fra nyhedsbrevet Momentum fra Kommunernes Landsforening.

Hårdt, men nødvendigt

For en lang række kommuner er der tale om betragtelige reduktioner. Over en femtedel af kommunerne reducerer med mindst fire procent, og ni kommuner har skåret budgettet med mindst seks procent. Samlet ligger budgetterne for 2011 knap fem milliarder kroner under niveauet for 2009.

KL-formand Jan Trøjborg synes det er godt, at kommunerne har taget den store økonomiske udfordring på sig, selv om det kommer til at gøre ondt.

- Kommunerne er i gang med en økonomisk opbremsning, som vi ikke har set magen til siden midten af 1980?erne. Det tager tid at foretage så store besparelser, som vi er i gang med, men vi vil for alvor mærke dem i 2011, siger Jan Trøjborg.

Dårligere service

Det kommer til at gøre ondt mange steder, siger borgmesteren i Horsens. Selvom kommunerne i høj grad forsøger at finde penge ved effektiviseringer, så kan besparelserne ikke gennemføres, uden borgerne kan mærke det.

Den betragtning bliver bakket op af kommunalforsker ved AKF, Kurt Houlberg.

- Borgerne kommer til at mærke serviceforringelser. Kommunerne vil gøre, hvad de kan for at hente det ind ved effektiviseringer. Men det er ikke sikkert, borgerne vil opfatte det på den måde, hvis man eksempelvis nedlægger skoler og underviser børn i det samme antal timer, men i større klasser og på større skoler, siger Kurt Houlberg.

Han arbejder for organisationen Anvendt Kommunal Forskning (AKF), der forsker for regioner og kommuner. Når han ser på kommunernes økonomiske situation, er han ikke i tvivl om, at besparelserne er nødvendige.

I 2009 brugte kommunerne flere penge end nogensinde før og overskred deres budgetter ganske meget. Samtidig rammer den økonomiske krise kommunernes indtægter både i form af svigtende grundsalg, og fordi udviklingen i beskatningsgrundlaget og skatteindtægterne ikke er så gunstig, som den har været tidligere.

Holder budgetterne?

Trods alle de gode intentioner og tegn på, at regnskaberne for 2010 ser bedre ud end i 2009, er Kurt Houlberg dog ikke overbevist om, at det vil lykkes kommunerne at overholde budgetterne i år. Sporene fra de seneste år skræmmer.

- Der er jo en god tradition for, at kommunerne bruger mere end budgetteret. Og der er ingen grund til at tro, det skulle være nemmere at overholde budgetterne, når man reducerer dem, siger Kurt Houlberg.