TV der bevæger dig

Den mest våde sommer i mange år

Region Syddanmark har været den vådeste del af Danmark. Vi har fået 450 milimeter regn hele sommeren - og vi får mere endnu.

03:10

I år har det været surt at tage til festival. Vådt, koldt og pløret.

1 af 2

Fra den 1.juni til i dag er der faldet 230 milimeter regn over hele landet. Det vister tal fra DMI, og inden vi er ude af august, placerer sommeren 2011 sig mellem de ti mest våde somre.

1980 var rigtig våd

Herhjemme har vi målt regnmængderne siden 1874, og den mest våde sommer siden da, var i 1980, da Danmark i gennemsnit fik 323 millimeter regn. Hvis hvis det bliver ved med at regne som nu, er det derfor sandsynligt, at 2011 rykker ind på den våde top ti-liste.
 
DMI siger, at mere regn er på vej - også for dem, der er til musikfestival i Skanderborg.

Ude i det sydjyske sommerland er der langt mellem de strålende smil. I Vejers siger "De Hüggelige Dänen", at det er har været den dårligste sommer i 30 år.

Kunst går godt

Livredderne på Vestkysten har ikke ret meget at holde øje med, for der er ikke mange badegæster. Men alligevel har de haft 20.000 aktioner, hvor de blev nødt til at undsætte folk i nød.
 
Mens der har været tyndt befærdet på strandene, har der til gengæld været masser af gæster i bade-lande, lege-lande og museer. Biografer og museer har skovlet millioner af kroner ind på ekstra entréindtægter takket være det elendige sommervejr, skriver dagbladet Børsen.

- Det har været en særlig god sommer i år, siger Carsten Skjøt, der er økonomi- og administrationschef på Louisiana. Kunstmuseet i Humlebæk rundede i juli 65.000 besøgende. Det er 47 procent mere end budgetteret og 14 procent mere end samme måned i succesåret 2010. Med andre ord kan Louisiana glæde sig over en bonus i million-størrelsen alene på entréindtægter i juli.

Biografer går bedre

Lignende meldinger kommer fra andre af landets største museer som Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst, men mest markant er situationen på Aarhus-museet Aros, der har mere end firedoblet besøgstallet.

Målt i kroner og øre ligger den største gevinst hos de danske biografer, der i gennemsnit har solgt 25 procent flere billetter i juli måned i forhold til samme måned sidste år.  Det svarer samlet set til en ekstra billet-indtægt på op mod 20 millioner kroner alene for juli.