Derfor elsker vi Halloween - og andre amerikanske traditioner

Efter cirka 25 år i Danmark er traditionen med at fejre halloween ved at bide sig fast i danskerne. Og den er kommet for at blive, mener forsker. De unge kan lide traditioner og fællesskab.

Det begyndte med lidt græskar-skæring i børnehaverne for omkring 25 år siden. Siden da har fejring af halloween lige så stille vokset sig større og er i dag kun overgået af jul og påske.

Derfor kan man den 31. oktober i stigende grad opleve flokke af uhyggeligt udklædte børn på gaderne, hvor de går fra dør til dør for at true med ballade, hvis de ikke får slik: 'Trick or treat' lyder det med stor sandsynlighed på engelsk, når du åbner døren for sådan en flok.

Nogle spørger måske, hvad sådan en amerikansk tradition, som egentlig slet ikke er amerikansk men irsk/keltisk, laver i Danmark? Det ved man faktisk ikke, men danskerne har i den grad taget traditionen med uhygge, udklædning og græskar til sig. Nu vil forskerne finde ud af hvorfor.

Caroline Nyvang, historiker ved Dansk Folkemindesamling under Det Kongelige Bibliotek, er gået i gang med at undersøge vores forhold til den hurtigt voksende tradition i Danmark:

- Vi kender faktisk ikke den danske udgave af halloween særlig godt. Men vi kan konstatere, at især efter år 2000 er der kommet gang i fejringen af den amerikanske udgave af traditionen - ikke blot i børnenes institutioner - men også blandt voksne, fortæller Caroline Nyvang, der netop er gået i gang med at indsamle informationer om danskernes halloweenskikke.

Danskerne elsker fællesskab

Selvom der endnu ikke er en samlet viden om, hvorfor halloween er blevet populært hos danskerne, så har Caroline Nyvang nogle bud på, hvorfor traditionen har bidt sig fast hos især de yngre danskere.

- Halloween appellerer til fællesskabet modsat andre amerikanske traditioner som mors- og fars dag samt valentines dag, som mere er en hyldest til enkelte personer eller til tosomheden. Det med at være sammen og fejre fællesskabet, kan vi danskere godt lide, siger Caroline Nyvang, og fortsætter:

- Desuden falder halloween i efteråret, hvor vi ikke har andre begivenheder tæt på, der kan ryste os sammen.

Disse amerikanske traditioner har vi taget til os:

Halloween: Oprindeligt irsk/keltisk, men kom i sin nuværende form fra USA til Danmark.

Mors dag: Blev fejret første gang i 1870'erne i USA og kom 1929 i Danmark.

Fars dag: Blev fejret første gang i begyndelsen af 1900-tallet i USA og kom i 1935 til Danmark.

Valentines Day: Kan spores helt tilbage til middelalderen i Europa. Traditionen med at udveksle kort tog for alvor fart i USA fra omkring 1840'erne. I Danmark fik den sit folkelige gennembrud i 1990'erne. 

Black Friday: Black Friday falder altid fredagen efter den amerikanske højtid Thanksgiving, som fejres den fjerde torsdag i november. I 2019 markeres udsalget fredag 29. november. En forholdsvis ny tradition, som opstod i USA i 1950'erne og kom til Danmark i 2013, hvor den for alvor fik fat i befolkningen i 2014. 

Kilder: historie-online.dk, history.com

Unge render traditionerne i møde

Halloween er kommet for at blive, mener Caroline Nyvang:

- De unge, der er født omkring år 2000, er meget traditionsbevidste, ved vi fra vores andre undersøgelser, og de er vokset op med halloween, så jeg ser ingen tegn på, at den nye tradition vil forsvinde igen.