TV der bevæger dig

Det BLIVER billigere, hvis afgifterne sænkes

Fleggaard tror ikke, at en afgiftsnedsættelse på øl og sodavand i Danmark ville komme forbrugerne til gode. Men det gør det, siger en ekspert.

En af de store i grænsehandelen Fleggaard tror ikke meget på, at hvis politikerne sænker afgifterne, vil det komme forbrugerne tilgode.

Men både Coop og Dansk Supermarked siger, at afgiftsnedsættelser på øl og sodavand VIL gøre varerne billigere. Begge afviser, at de vil bruge afgiftsnedsættelsen på at øge fortjenesten.

En ekspert giver dem ret.

- Konkurrencen på det danske detailmarked er hård og er blevet skærpet de senere år, derfor tror jeg afgiftslettelserne vil give billigere varer i butikkerne, særligt for øl og sodavand, der altid har været brugt til at få kunder i butikken, siger forbrugerøkonom Jesper Juul-Jensen fra Nykredit til tv2.dk.

Men staten skal ikke glæde sig:

- Jeg tror desværre ikke, at en afgiftsnedsættelse vil have den økonomisk rationelle effekt, som man kunne forvente. Der ligger en hel del tradition og noget vane i, at man kører syd for grænsen og handler ind, når man skal holde rund fødselsdag eller lignende. Desuden skal man heller ikke fornægte, at der er nogen, der får en tur ud af det. Og hvis man har det sådan, at man synes det er hyggeligt, så kan man lægge det økonomiske rationale til side og nyde turen, siger Johan Juul-Jensen til tv2.dk.