Det siger borgmestrene om farvel til grænsekontrollen

To sønderjyske borgmestre er glade for de ressourcer, der bliver frigivet med et farvel til grænsekontrollen, mens to andre ser det som et anliggende for Christiansborgpolitikerne.

Tirsdag bad EU-Kommissionen Danmark og en række andre lande om at udfase sin grænsekontrol i løbet af det næste halve år. Det er en god nyhed i Aabenraas borgmester Thomas Andresens (V) øjne.

- For mig var det ikke et spørgsmål om at få ret. For mig var det et spørgsmål om, at de ressourcer vi har, bliver anvendt bedst muligt. Derfor synes jeg, at politiarbejdet gøres bedre i baglandet og med intelligent kontrol. Jeg er glad for at flygtningestrømmen ikke er blevet så massiv, som det man havde forudset. Nu glæder jeg mig til at se mere politi i baglandet og på patruljer i stedet for at de skal kontrollere indrejse ved grænsen, siger han til TV SYD.

Hans borgmester kollega i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen (S), er også glad for udsigten til, at midlerne kan blive prioriteret anderledes.

- Det sidste år tid mener jeg, at vi har spildt rigtig mange ressourcer, og hvis vi bare fortsætter, så spilder vi endnu flere, siger han til TV SYD.

En landspolitisk sag

I Tønder Kommune er borgmester Henrik Frandsen (V)lidt mere tilbageholden, end de er i Sønderborg og Aabenraa.  

- Det er op til landspolitikerne at forholde sig til, om vi skal have grænsekontrol eller ej. Jeg er sikker på, at de vurderer på det.  Det kræver mange ressourcer og mange politifolk, og det holder de selvfølgelige op mod de positive ting, der er for hele landet ved at have grænsekontrol. Så det overlader jeg trygt til regeringen og folketinget, siger han til TV SYD.

TV SYD har også talt med Haderslevs borgmester, H.P. Geil (V), han er enig med Henrik Frandsen i, at grænsekontrollen er en sag for politikerne på Christiansborg.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) udtalte tidligere på dage, at hun ikke har i sinde at sige farvel til grænsekontrollen lige med det samme.