Dobbeltsvigt: Kræftsyg kvinde fra Fanø også svigtet af sygetransport

En sygetransport fra Region Syddanmark udeblev, og den næste en time for sent. Sådan var forløbet for familien til en kræftsyg kvinde, der skulle til en vigtig scanning på sygehuset i Esbjerg.

Den nu afdøde, Margit Nygaard og hendes familie fra Fanø oplevede i starten af oktober at blive nedprioriteret af regions vagtcentral. Igennem længere tid havde Steffen Nygaard kæmpet for at få en scanning fremrykket på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg på grund af sin hustrus situation.

-Hun havde så ondt. Hun kunne næsten ikke gå og vi synes det eneste rigtige var at bede sygehuset om en hurtig tid, siger Steffen Nygaard.

Kvinden boede på Fanø Plejecenter, som også var stedet, hun skulle hentes af sygetransporten den 1. oktober, så hun kunne være fremme på sygehuset klokken 13.30.

Ambulancen på Fanø var dog på en opgave, og var først fri igen klokken 13.12. På dagen manglede der samtidig tre ambulancer i Sydvestjylland. Det gjorde, at ambulancevæsenet i Region Syddanmark ikke kunne nå at hente den kræftsyge kvinde og køre hende til konsultationen på sygehuset, hvor de pårørende ventede.  

- Vi havde kæmpet for at få hende til den scanning på sygehuset. Det er ikke rimeligt, at hun skulle udsættes for det, siger Steffen Nygaard, om sagen, som TV Syd har fået aktindsigt i ved regionen.

De pårørende får først besked om den forsinkede ambulance, efter at kvinden skulle være på sygehuset. Hendes tilstand gør dog, at hun allerede får en ny tid dagen efter.

Ambulancen kommer for sent

Dagen efter er forløbet næsten det samme. På denne dag, hvor Margit Nygaard har en tid klokken 10.30 på Sydvestjysk Sygehus mangler der ifølge aktindsigten en ambulance i regionens beredskab i det sydvestjyske.

Vagtcentralen disponerede her en Responce ambulance, der var i Esbjerg, til opgaven. Ambulancen fik dog først opgaven, så de kunne komme med en færge tyve minutter før, at Margit Nygaard havde en aftale på sygehuset. Først klokken 10.32 – to minutter efter hun burde være fremme bliver hun derfor hentet.

- Familien var igen samlet og havde taget fri for arbejde. Vi vidste, at min kone stadig havde smerter, og at scanningen på sygehuset var vigtig. Men når ambulancen først dukker op efter, at hun skulle være på sygehuset i Esbjerg, så var det jo umuligt, husker Steffen Nygaard.

Margit Nygaard ankom endelig på Sydvestjysk Sygehus klokken 11.17, hvor hun nu indlægges. Dagen efter konstaterer lægerne ifølge Steffen Nygaard, at kræftsygdommen havde spredt sig yderligere i kroppen.

Steffen Nygaards hustru går bort bare tre dage senere. Han tror ikke umiddelbart, at aflysningerne har haft en indvirkning på behandlingsmulighederne, men ærgrer sig over hustruens forløb.

- Hun kunne være sparet for en døgns kraftige smerter. Jeg ærgrer mig over, at hun skulle opleve et så ærgerligt forløb den sidste tid. Alle ved jo, at den her type patienter har det svært, så der bør være styr på transporten, siger Steffen Nygaard.

Du kan læse hele aktindsigten fra Region Syddanmark her: