Dusører for at spotte stjålne lastbiler

Forsikringsselskaberne udlover nu klækkelige dusører til vognmænd og chauffører, som spotter en stjålet lastbil. To chauffører har allerede fået dusører i år.

Efterlysningerne sendes ud via International Transport Danmark (ITD) i Padborg. De tilmeldte vognmænd får en mail - og der sendes besked til chaufførerne rundt på de europæiske veje via SMS.

SMS til chauffører

- Sms-systemet gør, at oplysninger om et tyveri kan komme helt ud til de enkelte chauffører, der så kan holde udkig efter køretøjerne ude på vejen. Det er et vigtigt redskab, for det gælder om at handle lynhurtigt. Jo hurtigere beskeden om tyveri kommer ud og jo flere chauffører, der er tilmeldt, desto større er chancen for at finde køretøjet, siger sektionsleder Ulla Thietje fra ITD.

Sidste år satte forsikringsselskaberne dusørrammen op til 25.000 kr. i håb om, at det vil få endnu flere chauffører til at holde udkig efter stjålne lastbiler.

Dusør til to i år

Og indsatsen virker. I årets første to måneder er to årvågne chauffører belønnet.

Siden 2006 er antallet af lastbil-tyverier firedoblet. Derfor bliver jagten på tyvene optrappet med det fælles efterlysningssystem LAGOS, som forsikrigsselskaberne, politiet og transportbranchen står bag.

Østeuropæiske bander

- Det er en voldsom stigning, vi har set, og det skyldes primært, at østeuropæiske bander for alvor er begyndt at slå sig løs i Danmark for at tjene penge på videresalg af bilerne eller separate dele og udstyr. Det foregår meget organiseret, og derfor samarbejder forsikringsbranchen, vognmændene og politiet om jagten på biltyvene, forklarer konsulent Helle B. Pedersen fra Forsikring & Pension.