El-biler kører rally til Tyskland

Der er hverken benzin-dampe i luften eller motorbrøl i ørerne, når et usædvanligt racer-løb med start i Aabenraa søndag eftermiddag kulminerer i den tyske by Husum.

Løbet skal sætte fokus på de miljø-venlige og lydsvage biler, der ud fra et energimæssigt synspunkt er et godt alternativ til almindelige benzin- og dieselslugende biler.

- Men så længe en lille el-bil koster op mod 275.000 kroner i anskaffelse, kommer vi ikke længere, og så længe er el-bilerne heller ikke noget reelt alternativ, mener Per Jørgensen Møller fra Dansk El-bil Komité.

Han tror, at priserne først falder i det øjeblik, at efterspørgslen er så stor, at produktionen bliver mere rentabel.

El-biler er allerede fritaget for offentlige afgifter, så det er selve anskaffelsesprisen, der er et af de største problemer.

Gratis el-bil

Adskillige byer kører i øjeblikket forsøg med at lade familier gratis låne en el-bil i en periode. Blandt andet i Sønderborg efterlyser kommunen lige nu familier, der kunne tænke sig at prøve en el-bil.

Praktiske barrierer

Det sker for at samle så mange erfaringer som muligt fra potentielle købere. På den måde håber man at kunne danne sig et realistisk billede af hvilke praktiske barrierer, der står i vejen for en større udbredelse.

Ud over den høje pris er el-bilernes kapicitet et andet problem: de fleste el-biler kan køre omkring 150 kimometer, før de løber tør for strøm.

I Norge kan el-biler i øvrigt køre gratis på broer, og i København kan el-biler parkere gratis.

Det dansk-tyske rally-løb i weekenden finder sted i forbindelse med messen Green Energy i Husum.