Elektronisk patientjournal forsinket igen

Den elektroniske patientjournal (EPJ) bliver forsinket på grund af alvorlige forsinkelser fra it-leverandøren. Først i slutningen af næste år ventes det fælles system at køre på alle regionens sygehuse.

Da regionerne blev skabt i 2007, herskede regulært it-kaos. Hvert sygehus ? sit system. Kun et sygehus havde dengang en fuldt dækkende elektronisk patientjournal.

Siden er OUH, Sydvestjysk Sygehus og Psykiatrien blev på den fælles regionale EPJ. Og Sygehus Sønderjylland er på samme system, men er ikke koblet op på den fælles regionale platform.

Kun Sygehus Lillebælt, som omfatter Vejle, Kolding, Fredericia, Give og Middelfart, mangler at bliver koblet på den fælles patientjournal. Det sker først til februar.

- Det er enormt frustrerende, og det vidner om et ekstremt kompliceret forløb, hvor vi har skullet få rigtig mange lokale løsninger til at overgå til én fælles løsning, siger sundhedsudvalgsformand, Poul-Erik Svendsen (S). Den manøvre bliver nu oven i købet endnu sværere, når vores it-løsninger bliver forsinket.

20.000 ansatte i regionens fem sygehuse-enheder skal arbejde med systemet til daglig. EPJ giver sundhedspersonalet endnu en mulighed for at udveksle informationer om patienternes sygehistorie, og det kommer i sidste ende patienterne til gavn.

Den elektroniske deling af patientinformationer er dog allerede en udbredt del af det daglige arbejde på sygehusene. Det sker via den nationale e-journal, som alle regionernes sygehuse leverer data til. Men med den nye fælles patientjournal vil det blive endnu nemmere. Det betyder f.eks. at man kan minimere risikoen for eksempelvis fejlmedicinering.

- Vi er nået rigtig langt, og de fleste af sygehusene har nu den fælles elektroniske patientjournal på plads. Det er vigtigt at holde fast i. Jeg kan dog godt forstå, hvis medarbejderne synes, det er irriterende og frustrerende, at det ikke er på plads endnu. Jeg håber dog på, at de har forståelse for situationen, siger Poul-Erik Svendsen.