Fagforbund klar til konflikt med landbruget

3F har sendt et brev til nogle af landets største mælkeproducenter. De kræver en overenskomst, ellers er fagforbundet klar med sympatistrejker.

Selvom antallet af heltidslandbrug hvert år falder, så bliver mange af de resterende landbrug større og får flere og flere ansatte. Derfor mener fagforbundet 3F nu, at det er på tide, at der bliver tegnet overenskomst i landbruget.

-Nu er vi en situation hvor konflikten reelt starter i dag og i morgen har vi et koordinerende møde med henblik på, at få en sympatikonflikt op at stå og når vi har den, så må vi se fra hvilken dato, det bliver gældende, siger gruppeformand i 3F Vagn Henriksen i dag til TV SYD.

En sympatikonflikt kan komme til at omfatte flere områder. For mælkeproducenternes vedkommende bl.a. Arla. Det vil sige, at mælken ikke bliver hentet og ikke kan blive forarbejdet på mejeriet.

3F fortæller, at de har sendt et brev ud til omkring 20-25 arbejdsgivere i landbruget, hvor de opfordrer til at tegne en overenskomst.

I 1954 var der 30.508 heltidslandbrug i Danmark. I 2014 var det tal faldet til 11.143. 1008 virksomheder i landbruget har over 5 ansatte, mens der er 221 bedrifter med over 10 ansatte.

Kilde: Seges