TV der bevæger dig

Farligt at være en sej og sindig jyde

Alt for mange syd og vestjyder venter for længe, når de bliver ramt af en blodprop. De skal ringe 112. Så har de bedre mulighed for at undgå alvorlige handicap. 

05:17

En scanning kan afsløre en blodprop, men ofte opstår de uventet, og så gælder det om at få hjælp i en fart. Foto: Monkey Business Images

1 af 2

Mange tænker, at det går nok over igen, og sådan tænker lidt for mange. Men det går ikke over igen, og derfor gælder det om at ringe efter hjælp.

- Vi vil kraftigt opfordre til, at man tager sine symptomer alvorligt og ringer 112 med det samme. Venter man, så risikerer man mere alvorlige skader som følge af blodproppen, siger ledende overlæge på Neurologisk Afdeling Marry-Jette Rasmussen. En lektie, danskere i den østlige del af landet tilsyneladende har lært.

Tiden afgørende

Ved en blodprop i hjernen har man mulighed for at give trombolyse-behandling.

Kort fortalt går det ud på, at man giver patienten en sprøjte med et stærkt blodfortyndende stof, der kan opløse blodproppen, så blodforsyningen til hjernen normaliseres. Derved kan man begrænse skaderne og lette genoptræningen efter blodproppen.

Effekten af trombolyse er direkte afhængig af, hvor hurtigt blodproppen opdages, og behandlingen kommer i gang.

15 i vest - 125 i øst

Man siger om vestjyder, at de er seje og sindige. Måske er det forklaringen på, at Sydvestjysk Sygehus i 2011 har trombolyseret 15 patienter, mens Roskilde Sygehus - hvis optage-område svarer til Sydvestjysk Sygehus - i samme periode har trombolyseret 125 patienter.
 
- Vore patienter kommer ikke ind i det tidsinterval, hvor det er muligt at give den blodprop-opløsende behandling. Behandlingen skal påbegyndes inden fire en halv time efter de første symptomer har vist sig, ellers opstår der for stor risiko for blødninger, forklarer Marry-Jette Rasmussen.

Kend symptomerne

Hun vil ikke gætte på årsagen til, at vestjyderne er længere om at søge hjælp. Det er heller ikke det afgørende. Det afgørende er derimod, at befolkningen kender symptomerne og reagerer med det samme.
 
Derfor er hendes råd, at man ringer 112 med det samme, hvis man mærker 
 
- Lammelse i den ene side
- Taleforstyrrelser
- Besvær med at styre arme og ben