Fedme: Debat præget af myter

Den voldsomme debat om operation af meget fede præges af myter og politik, mener læger med erfaring i fedmekirurgi. De savner økonomiske og menneskelige hensyn .

Hjælpen til svært overvægtige danskere bremses af en politisk strid om privathospitaler, som ignorerer både fakta og økonomi.

Det mener flere overlæger i både det offentlige og det private sundhedsvæsen.

Ifølge den netop indgåede økonomiaftale mellem regeringen og regionerne skal fedmeoperationer på grund af voldsom stigning i antallet gennemgå en kritisk revision i løbet af efteråret.

Mod bedre vidende

Men ifølge Sten Madsbad er det mod bedre vidende, når politikerne siger, at ændret livsstil er et alternativ for de allertungeste danskere, som Hvidovre Hospital hvert år opererer 250 af.

- De har typisk en overvægt på over 100 procents og har tabt og taget på igen hele livet. Det virker bare ikke. De kan heller ikke behandles mærkbart medicinsk for andet end deres mange følgesygdomme som diabetes, og det er dyrt, siger han.

Naturlig forklaring

Ifølge overlægen er der en simpel fysisk forklaring.

Når man taber sig, så kæmper vores gener, som i fortiden skulle forhindre sultedød, for at bevare vores vægt. Derfor sætter kroppen stofskiftet ned. Taber man sig ti procent, så sættes stofskiftet typisk 15-20 procent ned.

- Hvilket jo er en kolossal udfordring, når man skal tabe 50 kilo og ikke bare fem-syv, hvilket mange bør. Er man først blevet rigtigt fed, er det nærmest menneskeligt umuligt at holde et varigt vægttab, viser alle undersøgelser, siger han.

Mølholm: Fokus flyttes

Overlæge Jens Fromholt Larsen står som klinikchef på privathospitalet Mølholm for en stor del af de danske fedmeoperationer.

- Vi oplever gang på gang, at fokus flyttes fra en økonomisk fordelagtig behandling af en hårdt ramt gruppe patienter til en fordrejet debat for og imod privathospitaler, som det offentlige har valgt at overlade langt de fleste fedmeoperationer til, siger overlæge Jens Fromholt.

God forretning for samfundet

Klinikchefen mener som en række læger også, at fedmeoperationer er en god forretning for samfundet. Det skyldes de store udgifter til de svært overvægtige i form af blandt andet sygdom, medicinudgifter og tabt arbejdsfortjeneste.

Også en analyse af sundhedsøkonom Betina Højgaard fra Institut for Sundhedsvæsen peger på, at fedmeoperationer for tiden er det mest omkostningseffektive. Især fordi det er eneste behandling af voldsom fedme med dokumenteret varig effekt.

Varig effekt?

Et svensk studie viser, at de opererede 15 år efter fortsat havde et vægttab på omkring 30 procent. Det kan ingen andre behandlinger af fedme prale af.

Betina Højgaard efterlyser dog bedre analyser af de langsigtede omkostninger ved blandt andet fjernelse af overflødig hud og komplikationer.

Nødvendige

Arkivfoto fra Privathospitalet Mølholm.
Arkivfoto fra Privathospitalet Mølholm.

I Sverige har debatten om fedmeoperationer ifølge Jens Fromholt Larsen været mere sober måske, fordi det overvejende er de offentlige sygehuse, der laver dem.

- Dermed har der været fokus på, at fedmeoperationer er nødvendige for nogle - nøjagtigt som hjerteoperationer, som jo også ofte skyldes livsstilssygdomme, siger han.

Mangeårigt problem

Han kalder den kraftige stigning i fedmekirurgi de seneste år fra 284 i 2005 til 2700 for konsekvensen af et mangeårigt problem, der er blevet ignoreret. Man har ikke villet erkende, at intet andet virker på de rigtigt fede danskere.

Har prøvet alt

- De er ofte meget hårdt ramt fysisk og psykisk og har prøvet alt muligt. Inden de kommer til os, har de tit tabt flere hundrede kilo gennem livet men altid taget på igen, siger Jens Fromholt Larsen.

Fakta om fedmeoperation:

For at få en fedmeoperation skal man være:
 * Fyldt 20 år, sygeligt overvægtig med et Body Mass Index (BMI) på over 40, eller et BMI på over 35 plus sukkersyge i kombination med, at man er motiveret og klar til at ændre livsstil og indstillet på at følge særlig kostplan både før og efter operationen
 * Er fri for spiseforstyrrelser som bulimi og anoreksi.
 * Når en patient er indstillet til operation, starter forbehandlingen, som typisk er af et par måneders varighed. Det skal mindske risikoen ved operationen og forberede patienten mentalt og fysisk.