Flåt-sygdomme: Danmark er et sort hul

Skovflåten, som TV SYD har fortalt flere gange i de sidste uger, er skyld i flere sygedomme end borrelia. Men Danmark er et sort hul, når det gælder forskning i sygdomme, som flåten kan påføre mennesker.

Det siger læge Nanna Skaarup Andersen, som laver Ph.d. på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Odense til TV SYD.

TV SYD sætter mandag fokus på borrelia med en stor pakke.

Nanna Andersen forsker bl.a. i sygdommen TBY ? eller Bornholmsk hjernehindebetændelse.

- Man kan få lammelser, man kan få problemer med koncentrationsbesvær, problemer med hørelsen og træthed. En masse diffuse symptomer, hvis man ikke får hele sygdomsbilledet. Og det er langvarigt. Det kan tage flere år, før man er rask igen, fortæller hun til TV SYD.

Rådyr er den helt store bærer af flåter. Nanna Andersen har de seneste atten måneder analyseret blod fra rådyr for at finde tegn på de farlige flåt-sygdomme.

Dermed skaber hun for første gang få et overblik over, hvor udbredt blandt andet bornholmsk hjernehindebetændelse er her i landet.

- Vi ved, at den er på Bornholm. Vi ved, den er i Nordsjælland. Og så resten af Danmark, der ved vi ikke, om den er der eller ej.

I de sager, som TV SYD har omtalt, er personerne ikke testet positive for borrelia. De har haft mange af de symptomer, som hun har fundet i sin forskning.

Det er umuligt at sige, hvor mange, der bliver smittet med andre flåt-sygdomme end borrelia, hvert år.

Det lave vidensniveau om sygdommene og deres udbredelse står i vejen.

- Det betyder, at lægerne ikke tænker på andet en borrelia. Med mindre de interesserer sig meget for det her felt, siger Nanna Andersen til TV SYD.

Nanna Andersens forskning kan måske føre til bedre undersøgelsesmetoder. Og dermed bedre diagnoser. For mange af de flåt-overførte sygdomme kan behandles.

- Og patienterne skal hjælpes.For nogle er det rigtigt godt at vide, hvad de fejler, så de ikke skal gå fra den ene speciallæge til den næste, og aldrig få at vide, hvad de fejler.