Flere grise til Tyskland

Ny støtte-ordning i tysk landbrug kan være en bombe under danske slagterier.

Danish Crown slagterierne ejes af omkring 9000 danske landmænd. De vil gerne arbejde sammen med slagterier i Tyskland, og nu ser samarbejdet ud til at blive mere tæt, fordi en ny støtte-ordning er på vej i tysk landbrug.

Den belønner svine-producenter, som opfylder visse krav til dyre-velfærd. På den måde kan der også falde penge af til danske landmænd, der eksporterer grise til Tyskland.

Danske landmænd sender hvert år ti millioner smågrise over grænsen. Mange til Polen, men flest til Tyskland, hvor de vokser, til de bliver slagtet.

Det sønderjyske bestyrelsesmedlem i Foreningen Danske Svineproducenter, Claus Jørgensen, siger til DR4 Syd, at danske arbejdspladser på den måde forsvinder ud af landet sammen med smågrisene.

Samme opfattelse har slagteriarbejderne, som i dag har haft mulighed for at drøfte problemet i forbindelse med et politisk møde på slagterier i Blans.

Den socialdemokratiske borgmesterkandidat i Sønderborg, Erik Lauritzen, og den socialdemokratiske finansordfører Jesper Petersen har besøgt slagteriet i Blans i dag. Fællestillidsmand Brian vestergaard sagde før mødet til DR Syd, at han ville drøfte nogle af de problemer, der er for de danske landmænd og de danske slagterier.

Brian Vestergaard siger, at det i dag hænder, at slagterierne mangler svin til produktionen, mens der bliver flere og flere slagtninger i Tyskland. Det bliver værre, hvis den nye støtte-ordning i Tyskland bliver til noget.

Forslaget om den nye ordning bakkes op af flere store butikskæder, bl.a. Lidl, Aldi, Edeka og Metro, men også af de største slagterier. Ordningen skal finansieres af en afgift på fersk kød, men den er endnu ikke godkendt.

Direktør i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Hans Aarestrup, siger i dag til dagbladet Børsen, at den ny støtte-ordning vil fordoble gevinsten for danske landmænd, der eksporterer grise til Tyskland. I forvejen tjener de 20-30 kroner ekstra per gris, der bliver eksporteret, og den indtægt kan blive dobbelt så stor.