Flyt ud og få et job!

De arbejdsløse i Udkantsdanmark får hurtigere job end i hovedstadsområdet.

Hvis man flytter ud til yderområderne i Danmark, er det lettere for arbejdsløse at få et job. Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet taler deres klare sprog: Over halvdelen af de ledigtgående i Struer, Viborg og Ringkøbing-Skjern Kommuner er efter at have mistet deres arbejde, kommet i beskæftigelse igen på under tre måneder. Til modsætning er mindre end hver tredje ledige i København, Gladsaxe og Frederiksberg i samme heldige situation. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten her til morgen.

Et spørgsmål om uddannelse

Det kan overraske, når debatten om det kriseramte Udkantsdanmark på det sidste har sat politikernes dagsorden. Lektor ved Institut for Grænseforskning, Syddansk Universitet, Torben Dall Schmidt, gisner dog om, at uddannelsesniveauet i provinsen også har noget at skulle have sagt:

-Det tyder på, at arbejdsmarkedet er anderledes sammensat i udkantsdanmark. Her er uddannelsesniveauet noget lavere, og en ufaglært er nok mere åben for at tage forskellige typer job end en højtuddannet, der vil vente længere på et job, siger han til Jyllands-Posten.

Uaktuelle tal

På trods af de positive tal, ser formanden for SF, Villy Søvndal dog ikke de nyeste tal som en indikator på, at Udkantsdanskerne er bedre stillet, end de arbejdsløse i hovedstadsområdet. Snarere tværtimod.

- Det kan godt være, at tallene så sådan ud i 2009, men det er gamle tal. I forhold til krisens udvikling, vil jeg tro, at det ser anderledes ud i dag. Mit indtryk er, at yderområder bliver rigtig hårdt ramt af en dagpengehalvering, fordi det er industriarbejdspladser, der fosser ud af Danmark, siger han til avisen.