Forbyder indsamlere på valgdagen

Når millioner af danskere 15. september valfarter til valgurnerne, vil indsamlere fra humanitære organisationer stå klar med raslebøsserne. Men flere kommuner nedlægger nu forbud mod at samle ind på valgdagen.

Det skriver JydskeVestkysten.

Flere kommuner forbyder nu de humanitære organisationer at samle ind foran valgstederne 15. september. Organisationerne står ellers i kø for at komme ud med raslebøssen og benytte sig af, at millioner af danskere kommer forbi for at sætte deres kryds. Men i Tønder, Fanø, Vejle og en række andre kommuner rundt om i landet er indsamlerne ikke velkomne.

Både Red Barnet, SOS børnebyerne og Dansk Folkehjælp har søgt om lov til at samle ind foran valgstederne, men har fået blankt nej fra omkring ti kommuner.

Ønsker fred

- Vi har den holdning, at man som vælger ikke skal ligge under for hverken det ene eller det andet før, under eller efter valghandlingen. Valgdagen er fri. Da snakker vi ikke politik, holdninger eller noget som helst. Derfor ønsker vi ikke indsamlinger og andre markeringer ved valgstederne, forklarer Tønders borgmester Laurids Rudebeck (V).

Og det er man kede af i organisationerne, for det er ikke tilfældigt, at de har valgt lige netop valgdagen til at samle ind på.

- Der er mange mennesker samlet på samme sted, og vi har erfaring for, at det er mennesker, som har en holdning til samfundet og traditionelt er motiverede for at give et bidrag til humanitære organisationer, siger pressemedarbejder i Red Barnet, Janne Tynell.

Da organisationen senest benyttede kommunalvalget i 2009 til at samle ind, kom der 1,2 millioner kroner i bøsserne. Men når kommuner sig nej til organisationerne, betyder det helt kontant færre penge til folk i nød, siger Line Grove Hermansen, kommunikationschef i SOS Børnebyerne:

- Jo flere steder vi får lov at værre, jo flere penge kan vi samle ind til at hjælpe for. Derfor er det utroligt ærgerligt, at der er kommuner, der har den holdning.

Artiklen i JydskeVestkysten.