Fredericia scorer kassen på byggetilladelser

Det koster 168.500 at få en byggetilladelse til en fabrikshal på 5.000 kvadratmeter i Fredericia Kommune, mens prisen for det tilsvarende papirarbejde i Tønder Kommune er på 11.204 kroner.

Dansk Byggeri fastslår i et notat, at der ikke er sammenhæng mellem arbejdsindsat og pris i kommunernes tekniske forhandlinger.

Prisen for en byggetilladelse til et parcelhus i Billund er på 12.673 kroner, mens den i Aabenraa ligger på 3.933 kroner.

- Det er iøjnefaldende forskelle, og jeg har svært ved at se, hvad der forsvarer, at priserne varierer så meget. Store gebyrforskelle kan påvirke lysten til at bygge nyt, og det kan være med til, at det lokale erhvervsliv måske fravælger at udvide forretningen, da det bliver for dyrt at sætte projektet i værk, siger Michael Mathiesen, formand for Dansk Byggeri Sydjylland.

Ny prisberegning næste år

I dag er det op til kommunerne, om de vil beregne deres gebyrer ud fra antallet af kvadratmeter, eller om de vil anvende en pris, som er baseret på en timetakst.

Fra næste år bliver det lovpligtigt at anvende en timebaseret pris.

- Det bliver spændende at se, om det påvirker priserne i positiv retning. Hvis kommunerne vil tiltrække og fastholde såvel nye borgere som virksomheder, så bør de i hvert fald overveje at holde priserne på et rimeligt niveau. Alt andet kan blive en dårlig forretning for området, siger Michael Mathiesen.