Gode chancer for at se superblodmåne i nat

Går du meget sent i seng søndag eller står du tidligt op mandag morgen, så er der gode muligheder for at se en flot måneformørkelse.

Årets største fuldmåne, høstmånen, falder sammen med en total måneformørkelse. Samtidig står månen meget lavt, og resultatet bliver en enorm, blodrød måne. Det skriver TV2 Vejret.

Måneformørkelser sker kun, når det er fuldmåne, og fuldmånen i denne omgang er ikke hvilken som helst fuldmåne. Det er nemlig en såkaldt supermåne. Det er supermåne, når tiden for fuldmåne falder sammen med den tid, hvor månen er tættest på Jorden i sin rotation om denne. Supermåner får fuldmånen til at se ekstra stor ud, og det er noget, der får folk til at blive længe oppe, for at se fænomenet.

Blandt andet på Orion Planetarium i Rødding, hvor der er særligt natåbnet.

- Det bliver spændende at se, præcis hvilken rød nuance måneskiven får ved denne formørkelse. Det er nemlig noget, som veksler fra gang til gang, skriver platetariet på sin facebookside.

Måneformørkelsen er total i tidsrummet fra klokken 04.11 til 05.23, og herefter tager formørkelsen af frem til klokken 6.27 mandag morgen, hvor det hele er overstået.

Ifølge DMIs vagtchef kan der være forstyrrende tåge, der driller. Det er dog endnu usikkert, hvordan tågen vil placere sig.