Grænse-bomme for efterløn

Du kan blive mødt af bomme og politifolk ved den dansk-tyske grænse, hvis Dansk Folkeparti får sin vilje ved forhandlingerne om regeringens økonomiske genopretningsplan.

Morgenavisen Jyllands-Posten skriver, at kontrollen ved de danske grænser skal genindføres som for 10 år siden, hvis Dansk Folkeparti skal gå med til en stor økonomisk aftale, der forringer efterlønnen.

- Det er meget vanskeligt at forestille sig en aftale, hvor vi ikke får gennemført fast kontrol ved vores grænser, siger DF's chefforhandler, gruppeformand Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Partiets krav er, at grænsekontrollen bliver, som før Danmark i 2001 gik ind i Schengen-samarbejdet. Det ønske har partiet fremført mange gange, men nu er det ifølge Jyllands-Posten så tæt på et ultimativt krav, som man kan komme. Uden at bruge ordet.

- Det er et meget, meget vigtigt krav for os, siger Thulesen Dahl.

- Vi formulerer af princip ikke ultimative krav, men vi synes, at det er helt på sin plads, at vi skal kunne se, at vi får noget ud af det, hvis regeringen vil have os til at støtte en økonomisk plan helt frem til 2020, siger han til Jyllands-Posten.

Regeringspartierne afviser at diskutere kravet i pressen.

Professor og EU-ekspert Marlene Wind fra Københavns Universitet vurderer, at en genindførsel af grænsekontrollen kun kan lade sig gøre ved at Danmark træder ud af Schengen-samarbejdet.
 - Det vil være fuldstændig uhørt, siger hun til Jyllands-Posten.