TV der bevæger dig

Gylle-tanke er fyldt til kanten

Der er gylle helt op til kanten i mange af landmændenes gylletanke i Syd- og Sønderjylland. Den lange, kolde vinter har forhindret dem i at kunne køre gylle i marken

- Der er nemlig direkte forbud mod at køre gylle ud på bundfrosne marker, siger chefkonsulent Finn Olsen fra Sønderjysk Landboforening til DR Syd.

- Vi må ikke køre ud med gylle på grund af de nye regler. Så gylletankene er ved at være godt fyldte. Landmændene er ved at være meget utålmodige, siger Finn Olsen.

De nye regler betyder, at landmændene ikke må køre på frossen jord og sprede gyllen. Reglerne er lavet, så gyllen ikke render af markerne og ned i vandløb og dræn. Men nu er mange landmænd ved at have problemer med at få deres gylle opbevaret, når de ikke må køre ud på markerne.

- Der er helt klart problemer, da vi har været nødt til at opbevare den to måneder mere, end vi plejer. Men vi prøver at løse det ved at køre gylle over i naboens tank, hvis der er lidt plads der. Og så forsøger vi at få listet gylle ud på de marker, hvor jorden er tøet op. Nogle steder er den jo tøet op, da nogle marker er ved at være fri for sne, siger Finn Olsen.