Har mistet tålmodighed med minister

Dansk Folkepartis miljøordfører går nu til krig mod tyske øl- og sodavandsdåser uden pant. Jørn Dohrmann har mistet tålmodigheden med miljøministeren og kræver bøder for dåser uden pant.

JydskeVestkysten fortæller onsdag, at Dansk Naturfredningsforening samlede næsten 50.000 dåser i naturen under den årlige affaldsindsamling - alene i Sydjylland. Det var tre gange så mange som ndsamlede i resten af landet stødte på.

400 mio. dåser over grænsen

Problemet er uden tvivl mest synligt i grænseregionen, fordi dansere køber 400 mio. dåser uden pant i grænsebutikkerne. I snart ti år har skiftende miljøministre forsøgt at få en aftale med tyskerne om, at der skal opkræves pant i grænsebutikkerne. Senest har den nuværende miljøminister, Karen Ellemann (V), erklæret, at "hun arbejder på højtryk for at finde en løsning". Hun erklærer, at en dansk-tysk pantordning skulle være på plads allerede i år.

Men den tror Jørn Dohrmann fra Vamdrup ikke på. Og nu har han mistet tålmodigheden:

- Alt, hvad Karen Ellemann har rørt ved, er jo endt i skuddermudder. Og skiftende miljøministre har jo i årevis sagt, at nu er en løsning lige på trapperne, uden der er sket noget som helst. Nu har jeg hørt nok snak, siger han til JydskeVestkysten.

Bøde på 500 kr.

Han foreslår derfor, at Danmark indfører sine egne regler, som vil kræve pant på samtlige dåser på dansk jord. Bliver man taget med en dåse uden pant, skal bøden begynde med 500 kr. og forhøjes i takt med mængden af dåser.

- Så skal grænsehandelsbutikkerne nok finde ud af at sætte pantmærker på dåserne. Ellers risikerer de jo at deres kunder får en bøde, siger han til avisen.

Flest dåser i Sønderborg

Lidt pudsigt, så fandt indsamlerne flest dåser i Sønderborg Kommune - som eller har sat indsamlingen af dåser i system og sidste år alene samlede 11 millioner dåser på sine genbrugspladser og i miljøstationerne.