Har vedtaget visitation til skadestuer

Fra næste år skal syddanskerne ringe til vagtlægen, før de tager på skadestuen. Det vedtog Regionsrådet mandag eftermiddag. I første omgang bliver skadeklinikkerne ikke lukket.

Dansk Folkepartis fire medlemmer stemte som de eneste imod den model, som et flertal gik ind for.

Samme nummer

På hverdage mellem kl. 8 og 16 skal tilskadekomne borgere først tale med en sygeplejerske på akutmodtagelserne. Fra kl. 16 til hele natten skal borgerne først ringe til vagtlægerne.

- Vi har et ønske om at gøre visitationen så enkel som muligt for borgerne, og derfor er det logisk at bruge vagtlægenummeret, så de kun skal huske på ét nummer uanset, hvilken tid på døgnet de kommer til skade, siger formand for de præhospitale udvalg, Thyge Nielsen (V).

Koster 18-20 mio. kr.

Beregninger viser, at den nye visitation vil koste 18-20 millioner kroner om året. Region Syddanmark overvejer, om regionen kan spare de penge ved at nedlægge skadeklinikkerne.

- Vi har besluttet at vente med at tage en beslutning om skadeklinikkerne. Vi vil først se, om visitationen får indflydelse på den måde som borgerne bruger vores skadestuer og skadeklinikker på, før vi tager stilling til, hvordan den endelige finansiering af visitationen skal se ud, siger sundhedsudvalgsformand Poul-Erik Svendsen (S). Thyge Nielsen er enig i at sætte disse overvejelser i bero.

Erfaringerne andre regioner peger på, at man kan forvente et fald i aktiviteten på skadestuerne og skadeklinikkerne på 20-30 procent ved at indføre visitation.