Havearbejde: Det her kan du gøre, når det har regnet

Sommerens regnbyger indbyder ikke ligefrem til havearbejde, men faktisk er der flere ting, der med fordel kan gøres efter et regnskyl.

Der går snart ikke en dag, uden himlen åbner sine sluser, og det sætter ofte en stopper for alt det havearbejde, man gerne vil have gjort her i sommerferien. Men fortvivl ikke. Der er nemlig mange ting, man kan gøre, hvor det faktisk er en fordel, at det har regnet.

Godt nok bør man ikke slå græsset, når det stadig er vådt, men til gengæld er det intet problem at klippe hæk, selvom bladene er fugtige.

Det forklarer gartner Peder Svendsen fra Dyssegårdens Anlægsservice.

Den våde jord er også god, hvis man skal sætte nye planter eller flytte stauder. Jorden er løs, og rødderne får den fugt, de skal bruge, så man slipper for at vande med vand fra hanen.

Regnvejr kan gøre det nemmere at flytte stauder eller sætte nye planter.
Regnvejr kan gøre det nemmere at flytte stauder eller sætte nye planter.

Men regnvandet får også ukrudtet til at vokse. Til gengæld er det nemmere at luge, når jorden har fået vand. Den bløde jord gør, at man kan hive mælkebøtter, tidsler, skvalderkål osv. op med roden.

Vælger man at sprøjte for ukrudtet, er der også et fif til det.

- Når planterne stadig er fugtige, åbner deres porrer sig, og det er der, ukrudtsmidlet har den bedste virkning, forklarer Peder Svendsen.

En tør jord er nærmest umulig at banke pæle i, så skal du lave hegn eller hønsegård er det en fordel at gøre det, når det har regnet. Det samme gælder græskanter, der også er meget nemmere at skære igennem, når jorden er fugtigt.

En regnskylle lokker også dræbersneglene frem, så en sneglejagt kan med fordel indledes – specielt omkring daggry eller tusmørke.