Hjælpsomheden griber om sig

Bo- og aktivitetscenteret Tangshave i Nordborg drives stort set ved hjælp af frivillig arbejdskraft. Det er beboerne glade og taknemmelige for, men på længere sigt er det et sort samfundsproblem med al den frivillighed, siger en sociolog.

Det er over 5 år siden at Jette Sindberg officielt sagde farvel til arbejdsmarkedet.
Alligevel skal hun næsten hver dag passe sit arbejde på det lokale plejecenter i Nordborg.
Jette Sindberg hjælper til i plejecentrets cafeteria med forefaldende arbejdsopgaver og er en del af den faste frivillige stab på 170 personer.

På plejecentret i Nordborg arbejder omkring 10 frivillige hver dag med forskellige opgaver.
Det er de frivillige, der bemander husets information, det er de frivillige, der bemander huset kiosk og så er det de frivillige, der står bag de aktiviteter der hver dag bliver tilbudt beboere og brugere af stedet.

Der er imidlertid andet end lønnen til forskel på offentlig omsorg og frivilligt arbejde.
Derfor ligger der også en faglig udfordring i en udvikling med flere ældre frivillige på det sociale område. Det mener sociologen Anders la Cour fra Handelshøjskolen i København, der i flere år har forsket i frivilligt, socialt arbejde.

For frivilligt arbejde har sin egen logik og karakter, der eksisterer helt uafhængigt af det offentliges omsorgsforpligtelser, påpeger han.
Det princip er imidlertid i tiltagende grad blevet krænket gennem de senere år, hvor de frivillige organisationer er blevet inddraget i kvalitetsstyring og brugt til at fylde huller ud og erstatte mangler i den offentlige omsorg, siger han.