Høsten er igang - det tegner godt

Så er høsten anno 2010 i gang, og landmændene glæder sig. Kornpriserne er nemlig på vej op efter to år i bund - og samtidig tegner høsten til at blive over middel.

Mange marker står allerede gyldne. Klar til høst. Det har fået landmændene til at køret mejetærskerne ud af laden. Landmand Per Frandsen ved Sommersted en en af dem, der er igang med vinterbyggen.

Så skidt ud

- Det ser OK ud. Pæne kerner, siger han tilfreds. ...

Det så ellers skidt ud i det tidlige forår efter en lang vinter og et koldt og vådt forår. Men en tur i marken i dag viser, at meget har nået at rette sig.:

- Udsigterne ser da rimelige ud nu, siger planteavlskonsulent Gunnar Jespersen, Sønderjysk Landboforening med vanlig, landlig ro.

Overrasker positivt

I sin mejetærsker kan Per Frandsen glæde sig over et udbytte på vinterbyggen, der ser bedre ud end forventet.

- Udbyttet overrasker positivt. Afgrøderne var mærket af vinteren, men de har haft tid til at komme sig, siger Per Frandsen.

Kornpriserne stiger

Samtidig stiger kornpriserne i øjeblikket. Noget, der også kan glæde de betrængte landmænd. De foregående to år har kornprisen været helt i bund.

- Man hører jo om tørke rundt omkring i Europa, og på kornbørsen stiger priserne. Det er nok, fordi man forventer en lavere europisk høst, mener Per Frandsen.

Planteavlskonsulenten er enig: En god høst og højere priser vil falde på et tørt sted for mange landmænd.

- Rent prismæssigt har vi været helt nede, så der er en del huller i dækningsbidrag, som skal dækkes ind. Det vil højere priser - og gode udbytter - hjælpe til med, siger Gunnar Jespersen.