TV der bevæger dig

Hovedpinen flytter til Esbjerg

Sydvestjysk Sygehus bliver regions-center for behandling af hovedpine, og det drejer sig ikke blot om at dele piller ud.

00:34

Der kan være flere årsager til en hovedpine, og den kan man få på klinikken i Esbjerg.

1 af 2

Sydvestjysk Sygehus har etableret et tværfagligt hovedpine-team. Her arbejder læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og psykolog sammen om at hjælpe patienter, der lider under svær hovedpine.

Når piller ikke er nok

Hovedpine kan føles som at få en syl i øjet, hvorefter den bliver drejet rundt. Eller det kan være en migræne, der gang på gang sender en under dynen med kvalme og en dunkende smerte.

Så er det ikke nok at tage en smertestillende håndkøbs-pille, og så ellers tage sig sammen. Men det er alligevel det råd, mange får, når de lider af hovedpine.

Mange patienter lider af en helt anden type hovedpine, hvor piller kan være helt uden virkning, og så er der brug for en helt anden ekspertise.

Derfor har Sydvestjysk Sygehus opbygget et tværfagligt hovedpine-ambulatorium under Neurologisk Afdeling. Sygehuset er Region Syddanmarks hovedpine-center og bruger nu læger med speciale i neurologi, sygeplejersker, fysioterapeuter og en psykolog i behandlingsteamet.  På den måde er det muligt at tackle de ofte komplicerede problemer, patienterne med hovedpine møder op med.

Korrekt diagnose

Der findes mange forskellige typer hovedpine, og årsagerne hertil er ligeledes mangfoldige. Typisk for hovedpine-patienterne på Sydvestjysk Sygehus er, at de i årevis har gået med uforrettet sag og har været gennem mange andre sundhedsfaglige hænder, før de havner i hænderne på hovedpine-teamet.

Her kan de bedre få stillet den korrekte diagnose, hvad enten årsagen til hovedpinen skal findes i noget fysisk eller psykisk, og dermed er det muligt at finde frem til den korrekte behandling, der ofte vil være en kombination af medicin og behandling hos fysioterapeuterne og/eller psykolog.