TV der bevæger dig

Hundredvis af familier får afslag på julehjælp

Køen til julehjælp er så lang, at organisationerne nu beder om støtte, så de mest trængte familier får hjælp.

Hjælpeorganisationerne har ikke julepakker nok.

Hundredvis af familier vil i år gå forgæves efter julehjælp, frygter hjælpeorganisationerne.

Både Mødrehjælpen og Dansk Folkehjælp har fået langt flere ansøgninger om julehjælp end sidste år, og organisationerne appellerer nu til både privatpersoner og virksomheder om at støtte indsamlingen, så de mest trængte familier kan få julehjælp.

- På nuværende tidspunkt har vi over 1.100 familier på listen, men vi har kun penge nok til at hjælpe knap 700 ansøgere, så vi mangler penge til mere end 400 familier.

- Vi er stadig i fuld gang med at behandle ansøgninger og forventer, at antallet af berettigede julehjælpsansøgere vil stige yderligere, forklarer Mødrehjælpens direktør Mads Roke Clausen.

Debat om fattigdom

Ansøgningsfristen for at søge om julehjælp er nu overskredet, og Mødrehjælpen har modtaget 4.192 ansøgninger, hvilket er 28 procent flere end sidste år.

- Det er i forvejen et nåleøje at komme igennem for overhovedet at blive skrevet på listen til julehjælp. Der er ingen tvivl om, at de familier, der slipper gennem nåleøjet hos os, virkelig har brug for hjælp, siger Mads Roke Clausen.

I sidste uge kunne Dansk Folkehjælp melde, at 1.000 udsatte familier i Danmark måtte undvære en håndsrækning til jul.

Men rigtig mange danskere har her til sidst i indsamlingsperioden valgt at støtte Ekstra Bladet og Dansk folkehjælps Julehjælpsindsamling, og det betyder, at der stadig er 500 familier, der må undvære julehjælp.

- Den sidste uges slutspurt vidner om, at solidariteten med de svageste stadig lever i den danske befolkning. Men det er desværre også klart, at den unuancerede debat, der har været omkring fattigdom, har sat sine spor.

Det - sammenholdt med en økonomisk krise - kan være afgørende for, at vi må sige nej til 500 familier, der har ansøgt os om julehjælp, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

- Jeg er oprigtig bekymret for, at vi ikke kan give julehjælp til alle de familier, som er berettiget. Derfor håber jeg virkelig, at vi med denne appel kan få danskere til at støtte vores juleindsamling. Det vil ikke være til at bære, hvis der er børn, der ikke får hjælp til en god jul, siger Mads Roke Clausen.