I de større byer betaler folkeskolen for friskolernes succes

Det er et storbyfænomen, at friskolerne tager de ressourcestærke elever fra folkeskolen, siger professor Anders Holm til TV SYD

Flere og flere børn går på fri- eller privatskole, og især i de større byer er det til skade for folkeskolerne, fordi det er de mest ressourcestærke forældre, der flytter deres børn på privatskole.

- Men det er et storbyfænomen, fortæller professor i sociologi ved Københavns Universitet, Anders Holm til TV SYD.

I de mere tyndt befolkede områder af landet stiftes friskoler tit som reaktion på lukning af lokale skoler, og så påvirker det ikke folkeskolerne i området.

- Når elevgrundlaget for skolerne er det samme, er der ingen forskel, siger Anders Holm til TV SYD.

Men når friskoler stiftes som en reaktion mod den eksisterende folkeskole, så er det en anden historie. Fx er Sønderborg Friskole, der netop har slået dørene op for sit første hold elever, et eksempel på en skole, der er stiftet som alternativ til den lokale folkeskole.

- Forældre oplever at undervisningsklimaet i folkeskolen er blevet dårligere over tid, fortæller Professor Anders Holm til TV SYD

Og når de ressourcestærke forældre flytter deres børn til privatskoler, så påvirker det niveauet i folkeskolen, hvor de knap så ressourcestærke sidder tilbage.