I denne uge stopper politiet uopmærksomme trafikanter

I den her uge har politiet særligt fokus på uopmærksomme trafikanter på vejene, og som er årsag til hver tredje dødsulykke i trafikken.

Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken. For at få flere til at holde fokus på trafikken sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra i dag mandag den 2. oktober til søndag den 8. oktober.

quote

Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge.

Tove Hels, chefkonsulent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge, siger Tove Hels, chefkonsulent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i en pressemeddelelse.

Hvad laver folk bag rattet?
Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse i hele landet i foråret, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 26.000 trafikanterne foretager sig bag rattet.

Undersøgelsen slår fast, at cirka 6 procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel er ukoncentrerede. Det vil sige, at de enten taler i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker, mens bilen er i fart.

Undersøgelsen konkluderer også, at det særligt blandt de tunge køretøjer - især lastbiler - er et problem. Her er cirka 15 procent uopmærksomme, når de kører, viser observationerne fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Mental uopmærksomhed fylder
Politiet sætter ind med uopmærksomhedskontrol i uge 40 samtidig med, Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuner gennemfører en kampagne mod uopmærksomhed i trafikken.

Kampagnen "Kør bil, når du kører bil – kom ud af din boble" sætter fokus på, at det ikke kun er vigtigt at have blikket rettet på trafikken. Men vores mentale opmærksomhed, hvor vi er optaget af krævende mobilsamtaler eller sidder i egne tanker, udgør også en risiko. Det er med til at påvirke vores reaktionstid og øger ulykkesrisikoen markant, når vi mentalt er fraværende bag rattet. Det viser en norsk samt en ny, dansk undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført blandt flere end 4.300 trafikanter.

Hold fokus på trafikken – sådan gør du. Se de gode råd på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside: