I kø for at behandle skader fra brandmænd

Især de østvendte kyster har i weekenden været plaget af brandmænd. Altså dem, der lever i vandet og giver sviende skader. På et tidspunkt stod folk i kø for at få behandlet forbrændingerne.

TV SYD ser i aften nærmere på de trælse brandmænd, som i antal menes at være ekstra mange i år.

TrygFondens Kystlivredning har i den sidste uge udført 1100 førstehjælpsaktioner - langt de fleste skyldes brandmænd ved de østvendte kyster.

Fralandsvinden har ført det varme vand ud i havet, og dermed er brandmændene, som trives i det kolde vand, kommet længere ind mod strandene sammen med det køligere vand, og det har ført til flere uheldige møder med de røde gopler.

I kø

- På enkelte strande har der dagligt været op til 76 behandlinger af forbrændinger. Flere af vores livreddere har bogstaveligt talt oplevet, at der har været kø ved tårnet for at få behandling efter mødet med brandmænd, siger Michael Iwersen, der er fungerende driftschef i TrygFonden Kystlivredning.

Som vejret ser ud nu, kommer arbejdet med brandmænd langs de danske kyster til at fortsætte denne uge også. Vindretningen har skiftet til østenvind, og derfor vil det formegentlig være de vestvendte strande som eksempelvis Rørvig Strand og Gudmindrup Strand på Sjælland samt strandene ved Vestkysten, som kommer til at døje med de røde gopler.

Hav Dankortet klar

Og bliver du ramt af en brandmand, så hav Dankort parat!

- Når man kommer i kontakt med en brandmand, handler det om at få fangtrådene af, uden de går i stykker. Her kan man bruge et kreditkort eller en anden genstand, som har en skarp kant, til at skrabe fangtrådene af og efterfølgende skylle med havvand. Man skal endelig ikke begynde at gnide trådene af med sand eller lignende, for det gør kun problemet større, siger Michael Iwersen, og afliver samtidig en af de mere sejlivede myter om brandsårsbehandling:

- Man kan sagtens tisse på det sted, brandmanden har sat sig fast, men det har på ingen måde nogen lindrende effekt.

Når livredderne behandler strandgæster, som har været i kontakt med brandmænd, bruger de engangsskrabere til at skrabe fangtrådene af, skyller med saltvand og behandler efterfølgende med en lokalbedøvende creme.