Indbrud: Hver tredje sigtede er udlænding

Hver tredje sigtelse for indbrud i private hjem går til udlændinge, der fylder mere og mere i statistikkerne.

632 af de 1988 sigtelser, der har været for indbrud i private hjem i 1. halvår af 2015, vedrører udenlandske statsborgere. Dermed er hver tredje sigtede for indbrud en udlænding. Det viser nye tal fra Rigspolitiet, som TV SYD har fået aktindsigt i.

Særligt litauere og rumænere vejer tungt i indbrudsstatistikken. De to nationaliteter tegner sig tilsammen for mere end halvdelen af de sigtelser, der vedrører udenlandske statsborgere. Samlet udgør de således 17 procent af alle sigtelser for indbrud herhjemme.

Tallene fra Rigspolitiet viser, at mens litauiske og rumænske tyve særligt opererer på Fyn og i Jylland, er det i hovedstadsområdet tilrejsende fra Chile, der oftest sigtes for indbrud blandt udlændinge.

Politiet har siden 2012 haft særligt fokus på omrejsende kriminelle og oprettet to Taskforce-centre i henholdsvis Øst- og Vestdanmark.

- Danmark er et udsat land rent geografisk. Samtidig er det velkendt, at vi er land med meget velstand, og det er de udenlandske indbrudstyve naturligvis klar over, forklarer politiinspektør Bent Isager-Nielsen, som er chef for Taskforce Indbrud.

Det fremgår af TV SYDs aktindsigt, at der i perioden har været i alt 14.424 indbrud i private hjem. Hvilket ifølge politiet bekræfter en nedadgående tendens i antallet af indbrud.

- Selvom det er blevet bedre de senere år, så må vi konstatere, at mange ejendomme heller ikke er sikret godt nok, mener politiinspektør Bent Isager-Nielsen.

Udlændinge har de senere år fyldt mere i indbrudsstatistikken. I 2009 var 21 pct. af de sigtede udlændinge. Fem år senere i 2014 var det tal vokset til 42 pct. I første halvår af 2015 udgør andelen 32 procent.