TV der bevæger dig

Indbrud ødelægger stadig julefreden

Siden juleaften er 43 familier i Syd- og Sønderjylland blevet mødt af opbrudte døre og vinduer, når de er vendt hjem fra juleferie.

Kim Søgaard fra Esbjerg er en af de uheldige, der har haft besøg af indbrudstyve i julen. Foto: Bárður Michaelsen, TV SYD

- Klokken 19 får vi en anmeldelse om indbrud i en villa på Prins Henriks Avenue i Sønderborg. Beboerne kommer hjem og får fornemmelsen af, at gerningsmændene stadig er på adressen. Men de når tilsyneladende at stikke af, uden at beboerne når at se dem. Pas, kreditkort og en iPhone er stjålet.

Vagtchefen ved Syd- og Sønderjyllands Politi er i gang med en gennemgang af politiets døgnrapport.

Der er stjålet designstole – Syverstole og Ox Chair. Tyven er brudt ind gennem en terrassedør, og vi har sikret spor i sagen, som nu efterforskes.

Mads Leervad Dammark, vagtchef Syd- og Sønderjyllands Politi

I Vojens er et kældervindue brudt op i en villa. En iPad, nogle smykker og kontanter er forsvundet, og i Hilmar Finsens Gade i Sønderborg har et indbrud begået mellem klokken 15 og 20 1. juledag kostet beboeren en samling af 100 Kay Bojesen-figurer og en Louis Vuitton-taske.

Det er primært design, elektronik, smykker og penge, der står på indbrudstyvenes hitliste i juledagene, viser gennemgangen af døgnrapporten.

- På Hovedvej A1 i Bramming har der været indbrud på en landejendom. Der er stjålet designstole – Syverstole og Ox Chair. Tyven er brudt ind gennem en terrassedør, og vi har sikret spor i sagen, som nu efterforskes, fortsætter vagtchef Mads Leervad Dammark.

En enkelt indbrudstyv blev taget på fersk gerning på Torvegade i Esbjerg. Han er i færd med at smadre en rude med en grillrist. Den 21-årige tyv var formentlig påvirket af stoffer og blev anholdt.

Lille stigning i forhold til sidste jul

I alt er der indrapporteret 14 indbrud i Syd- og Sønderjyllands politikreds det seneste døgn. Med de 11, der blev anmeldt fra klokken seks juleaftensdag til klokken seks 1. juledag er der i alt anmeldt 25 indbrud i Syd- og Sønderjyllands politikreds de seneste to døgn.

- Det er en lille stigning i forhold til sidste år, konstaterer vagtchef Mads Leervad Dammark ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Hos Sydøstjyllands Politi er der de seneste to døgn anmeldt 18 indbrud.

På Hospitalsgade i Give har en tilsyneladende slank indbrudstyv fået mast sig ind gennem et 40x80 centimeter stort køkkenvindue. Tre PH-lamper er stjålet. De er forsigtigt afmonteret, så alt kommer med.

I Vorbasse har en sulten tyv begået indbrud på Parkvej. Et vindue er knust med en sten, og der er stjålet fødevarer og spiritus.

Det senste døgn har vi fået 14 anmeldelser om indbrud. Det er en lille stigning i forhold til sidste år. 

Mads Leervad Dammark, vagtchef Syd- og Sønderjyllands Politi

Indsats mod indbrud virker

Op til jul har politiet i Syd- og Sønderjylland været rundt i landsdelen for at gøre boligejere opmærksomme på, hvad de selv kan gøre for at nedbringe antallet af indbrud i den mørke vinterperiode.

Politiet har – i forbindelse med kampagnen ”Bo Trygt” – afleveret i alt 300 sponserede elektriske fyrfadslys på adresser, som ligger hen i mørke, og som derfor virker særligt tillokkende for indbrudstyve.

På landsplan melder politiet om et stabilt antal juleindbrud i forhold til 2017, hvor antallet af juleindbrud faldt til halvdelen af det antal indbrud, der blev begået i julen 2015.

Der har de seneste ti år været fokus på at få antallet af indbrud bragt ned. Da antallet af indbrud toppede i 2009 var der på landsplan 48.670 indbrud. I 2017 var tallet faldet til 29.147, og målsætningen for Det Kriminalpræventive Råd er, at antallet af indbrud i Danmark skal ned under 10.000 indbrud årligt. Hvis det mål nås, vil antallet af indbrud i Danmark komme til at ligge på niveau med andre europæiske lande.