Indsatsen mod infektioner slår ikke til

10 procent af de patienter, der er indlagt på et hospital, får stadig infektion under indlæggelsen, viser nye tal fra Statens Seruminstitut (SSI) ifølge Søndagsavisen.

Dermed er kurven ikke knækket, siden SSI startede med at måle det i 2008.

- Det har ligget meget stabilt på de her 8-10 procent af patienterne, så længe vi har målt det, siger Brian Kristensen fra den Centrale Enhed for Hygiejne

En hospitalsindlæggelse kan derfor ende med at gøre dig endnu mere syg, end da du ankom. I 2013 fik otte procent en af de fire hyppigste infektioner under en hospitalsindlæggelse, viser omfattende stikprøvekontroller foretaget af SSI.

Og da alle infektioner ikke er målt, anslår Statens Seruminstitut, at det stadig ligger på 10 procent, hvilket svarer til omkring 100.000 patienter sidste år.

- Infektionerne kunne halveres, hvis hospitalerne brugte flere ressourcer på at forbedre hygiejnen og rengøring, vurderer professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

- Hygiejne og rengøring på sygehuse er noget, alle taler om at forbedre, men når det så kommer til stykket, så er det som regel hygiejne, som kommer i sidste række, siger han.

En tidligere undersøgelse fra SSI har vist, at 3.000 om året dør af infektionen, når tallet ligger på 10 procent af patienterne.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen har kun ønsket at svare Søndagsavisen på mail. Han understreger, at de strammer op.

- Patienter får infektioner, og det skal vi tage alvorligt og forsøge at gøre op med. Nogle ting er vi allerede i gang med som hurtig diagnostik og behandling af blodforgiftning, skriver han.

Han forholder sig ikke i mailen til, om hospitalerne vil bruge flere penge på rengøring og hygiejne.

Artiklen i Søndagsavisen